Tysk mobilkris hotar Nolato

KRISTIANSTAD/TOREKOV. Den tyska mobiltillverkaren Benq Mobiles kris och konkurshot drabbar svensk IT-industri, bland annat plastkomponenttillverkaren Nolato.
Benq är en av Nolatos större kunder. En konkurs skulle innebära att Nolato förlorar mångmiljonbelopp.

Under tredje kvartalet svarar Benq Mobiles för cirka 18 procent av Nolatos totala omsättning, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Det var i torsdags som taiwanesiska Benq meddelade att bolaget stänger av pengakranen till det förlusttyngda dotterbolaget Benq Mobile, som övertagit tillverkningen av Siemens mobiltelefoner i Tyskland.

På Nolato Alphas i Kristianstad tillverkas mobiltelefonskal till Benq. Men trots det osäkra läget för Benq i Tyskland verkar det i nuläget inte bli några fler förändringar där än de som redan planerats.

Den långsiktiga planen för Kristianstad är sedan tidigare att avveckla mobiltillverkningen där. I mitten av augusti i år varslades 45 personer om uppsägning från Nolato Alpha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista