Vinterkräksjuka på äldreboenden

VINSLÖV. Vinterkräksjukan härjar på tre äldreboenden i Vinslöv.
Sedan i måndags har ett 70-tal personer - både äldre och personal – insjuknat.

– I dag har många av de äldre frisknat till medan flera i personalen har insjuknat, säger Anna-Lena Eriksson, distriktschef för äldreomsorgen i Vinslöv.

Nu har man satt igång en utredning för att se varifrån smittan kommer men enligt Anna-Lena Eriksson kommer den troligen från mat.
– Och trots många sjuka i personalen är situationen under kontroll och än så länge behöver vi inte kalla in personal utifrån, säger hon.

Infektionsläkare Eva Gustafsson uppger att detta inte är det första fallet av vinterkräksjuka för säsongen. Däremot är utbrottet det största i år.

Vinterkräksjuka

smittsam mag–tarminflammation (gastroenterit) som förekommer främst under den kalla årstiden och som ger diarré och kräkningar. Orsakas av olika stammar av norovirus inom familjen calicivirus. Någon specifik behandling finns inte, men sjukdomen är vanligen snabbt övergående.
Källa: NE

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.