Lotte Melins nötkreatur på gården utanför Osby. Foto: Jesper Jäderqvist

Brist på svenskt nötkött

SKÅNE. Trots att efterfrågan på nötkött är stor är det svårt att få till stånd en större produktion av svenskt nötkött.
Under tisdagen håller därför olika aktörer en temadag på Lantbruksuniversitetet i Alnarp om hur man ska få fler lantbrukare att satsa på nötkreatur.

Den inhemska produktionen av nötkött tillgodoser bara drygt halva marknaden. 

En anledning är att de renodlade köttdjursproducenterna inte har klarat av att möta efterfrågan när kött från mjölkproduktionen har minskat. Det har lämnat utrymme för producenter i andra länder.

Lotte Melin, nötköttsproducent på en gård söder om Osby, tror att många drar sig för att föda upp köttdjur.
– Det är ju en ganska lång startsträcka om man ska bygga nytt eller renovera nåt gammalt stall och sen köpa djur. Det tar två år innan man har nåt att sälja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".