Centralsjukhuset

Längre väntetider efter omorganisation

KRISTIANSTAD. Efter att akutmottagningen vid sjukhuset i Kristianstad omorganiserades för ett år sedan har väntetiderna för patienterna blivit längre och fler patienter söker sig till akuten. Nu vill sjukhuset specialutbilda sjuksköterskorna vid akuten för att korta väntetiderna.

Den nya organisationen innebär att patienten först möter en sjuksköterska som gör en prioritering. Antingen skickas patienten vidare till en vårdcentral eller till akuten. Vårdmodellen kallas för triage. Snittväntetiden för en patient är 45 minuter och antalet patienter är 10 procent högre än sjukhusledningen trott.

Väntetiden ska bli kortare
För att minska väntetiderna vill verksamhetschefen Björn Nilsson nu specialutbilda sjuksköterskorna:
- Det krävs både kompetens och erfarenhet att ta emot patienterna och att ha en liten grupp skulle kunna minska köerna, tror han.

Stressmoment för sjuksköterskorna
I inglasade rum i anslutning till väntrummet sitter sjuksköterskorna som gör prioriteringarna. Sjuksköterskorna hoppas nu att specialutbildningen ska hjälpa dem. Karin Ström är en av sjuksköterskorna.
-Det här är ett nytt sätt att jobba för oss och är kön lång är man utsatt när man sitter här, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".