Nya berättelser om samtiden

Magiska skrinet på meänkieli börjar sändas i radion l5 februari. Här på webben finns de redan från l4 februari. Under fem veckors tid kommer en nyskriven saga varje tisdag klockan l7.50 i p4 Norrbotten/Sisuradio. På torsdagar kommer en repris av sagan i p2/Sisuradio klockan 16.50.

Mikael Niemi har skrivit om morfar som drömmer om att dotterdottern en gång ska komma med i lokaltidningen som vinnare av sommarens fisketävling. Det håller på att gå mycket illa när de två ger sig ut på älven. Men räddningen kommer från ett oväntat håll och morfar får en ordentlig läxa. Sagan är översatt till meänkieli av Inga-Britt Uusitalo

Anton Raukola berättar om Nille och hans kompis, skatan Börje. Nilles stora intresse är att samla stenar och det gillar inte alla. Men det visar sig att det inte är en så tokig hobby iallafall. Anton Raukola arbetar som skådespelare på Norrbottensteatern i Luleå.

I Mona Mörtlunds berättelse handlar det om de svåra känslor som Minna fajtas med . Morfar har dött och mamma är så ledsen. Men till slut är det Minna som kommer på hur allt ska bli bättre igen. Mona Mörtlund är författare och bosatt i Luleå.

Regina Veräjä avhandlar en dag som det bara finns en av i livet; dan när man man börjar i den riktiga skolan. Men frågan är om man törs fortsätta att vara som man dittills varit; till exempel att som pojke gå till skolan i en klänning. Regina Veräjä är journalist och kulturarbetare i Pajala.

Marita Mattsson-Barsk historia börjar i moll. Julias föräldrar ska börja jobba i Afrika och vill att flickan stannar över sommaren hos mormor i Tornedalen. Vad man ska göra en hel sommar i Mäntyjärvi förstår inte Julia. Men det blir en minnesvärd sommar. Marita Mattsson-Barsk bor i Övertorneå och är författare och bibliotekschef.

Sagorna kommenteras av en grupp barn som programledaren Sari Oja har samlat kring sig.

Sagorna finns också på Magiska skrinets hemsida. Dels går de att lyssna på, men de är också nedladdningbara som mp3-filer.

Förutom sagor på meänkieli finns det i Magiska skrinet berättelser på jiddish, finska, romani chib och samiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista