Päivän Päälimäiset 3/4 2013

Päivän Päälimäiset 3/4
4:43 min

Idag har Svensk Handel och Handelsanställdas förbund enats om nya kollektivavtal. De nya avtalen löper på tre år. Avtalet ger i kronor och ören en löneökning på sammanlagt på 1700 kronor mer i månaden, fördelat på tre år.

Det brister i märkningen av livsmedel. Ibland saknas helt svensk text på förpackade livsmedel, det visar en kontroll som miljöförvaltningen i Malmö gjort.  Det här oroar Astma och allergiförbundet som menar att det kan få allvarliga konsekvenser för allergiker.

Antalet ungdomsaborter i Norrbotten minskar för första gången på flera år. Efter att ha legat trea i landet av de län som har flest aborter, så minskar nu ungdomsaborterna. Agneta Granström, folkhälsoråd på Norrbottens landsting, är övertygad om att orsaken är beslutet att höja åldersgränsen för gratis preventivmedel till tjejer i Norrbotten från 22 till 26 år.

Kvenlandsförbundet protesterar i en skrivelse till Europarådet och regeringen mot vad de betecknar som kränkningar och diskriminering av en stor del av den meänkielitalande befolkningen i Kiruna och Gällivare. Förbundet pekar bland annat på att Svenska tornedalingars riksförbund ensamt fungerar som statens remissinstans i minoritetsfrågor. Som andra exempel på diskriminering framhålls att kväner i Kiruna nekats bygga en hembygdsgård och att namn på deras språk tagits bort från kartor och skyltar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".