Päivän Päälimäiset 8/1

Päiväm Päälimäiset 8/1
3:25 min

Provborrningarna i Kallak utanför Jokkmokk har avbrutits idag.

Anledningen är att många renar har kommit in på området för att beta och då har Jåhkågasska sameby rätt att avbryta provborrningarna. Stoppet kan enligt arbetsplanen få pågå i upp till åtta veckor.

Regeringen vill förlänga den obligatoriska grundskolan till tio år. Förslaget innebär att det blir obligatorisk skolgång från sex års ålder, inte sju som i dag. 

En man i Sundsvall har JO-anmält Radiotjänst i Kiruna för att han känt sig kränkt och hotad av en av deras tjänstemän i samband med ett samtal om radioavgiften. Enligt anmälaren har tjänstemannen pekat ut mannen som om han vore en brottsling. Detta trots att anmälaren,  inte har vare sig tv, dator, internetuppkoppling.

2013 var året då fler svenskar än någonsin lurades av oseriösa bolag i bantnings- och hälsobranschen. Det visar statistik över anmälningar till Konsumentverket.

De här bolagen erbjuder "gratisprover" av preparat som påstås förbättra hälsan och minska vikten. Men provpaketen utvecklas till abonnemang som kan vara svåra att ta sig ur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".