Preivi jossako moitihaan Ruottin raatiota / Kritiska brevet till Sveriges Radio

Till

Cilla Benkö, VD Sveriges Radio

Kulturdepartementet

Meänkieli i Sveriges Radio

Sveriges Radio har släckt ner alla ordinarie sändningar på meänkieli under de drygt två veckor som OS i Sotji pågår. Programtiden för det i Norrbotten så populära "Päivän tiima" i P 4 är 17.10–18.00 och programmet kommer endast att sändas digitalt och på webben. Detsamma gäller för "Finnmix", som sänds under fredagseftermiddagarna. Någon ersättningstid, likt den som en del av det riksfinska programutbudet fått, ordnas inte för meänkielisändningarna.

Inom Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset, STR-T, har vi reagerat skarpt på detta och vi anser naturligtvis att situationen är oacceptabel. Vi kräver kompensation för utebliven sändningstid.

Flera år i rad har granskningsnämnden kritiserat utbudet på nationella minoritetsspråk. Regeringen har i det nya sändningstillståndet 2014-2019 fastställt samtliga publicservicebolags ansvar att utöka programtiden för nationella minoritetsspråk.

Meänkieli har redan förlorat sändningstid till "Vi i Femman" och nu under två och en halv vecka till OS. Vi trodde inte att Sveriges Radio ställer upp på att kapa i minoritetsspråkssändningarna utan att kompensera detta. Är det så att den som har lite sändningstid, av den kan man även ta resten?

Maja Mella

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".