Raatiojohon vastaus kritiikhiin / Radioledningens svar på kritiken

Angående meänkieli i Sveriges Radio

Tablåerna i Sveriges Radio är föränderliga och det ska de vara. Det är inte ovanligt att ordinarie program i någon av våra kanaler utgår för att akuta eller mycket angelägna händelser ska bevakas. I största möjliga mån försöker vi lägga dessa tablåändringar så att de inte ska upplevas som störande utan som aktuella och uppdaterande.

Sveriges Radio har som enda Public Service-företag i Sverige den stora förmånen att kunna sända från Vinter-OS i Sotji under perioden 7-23 februari 2014. Det betyder att vi i den största kanalen, P4 sänder från OS dagligen mellan 07.30  och 21.00.

Vi vet att P4-publikens intresse för sport är stort, ett intresse som går över språkliga och andra gränser och där en tornedaling som Charlotte Kallas medaljer är en stolthet inte bara för Tornedalen utan för hela Sverige

Till exempel visar våra lyssnarsiffror att över 50% av befolkningen lyssnade på våra OS-sändningar i P4 en enskild dag (torsdag) förra veckan.

Att många lyssnare blir lyckliga över att få höra OS direktsänt i P4 innebär dessvärre att en rad redaktioner och program i P4 under denna tid utgår eller får kraftigt förändrade villkor. Det gäller samtliga lokala program i 24 lokala P4-kanaler under denna tid.  Det gäller följaktligen även för Päivän tiima och Finnmix i Radio Norrbotten.

Men det betyder inte att Sveriges Radio släcker ned! Päivän tiima och Finnmix har precis som vanligt haft sin originalsändning i det marksända digitala DAB-nätet och därmed också hörts parallellt i Sisuradios webkanal som nås via datorer och smarta telefoner.

Det som däremot utgått är den parallella sändningen  som hörs lokalt över P4 Norrbotten.

Det är vår bedömning att det för såväl Sveriges Radio som för Meänraatio hade inneburit en större och för språkgruppen betydligt skadligare debatt om vi hade sänt på meänkieli som vanligt t ex  i torsdags istället för att sända från OS.

Vi har givetvis, i god tid före OS, haft en diskussion med redaktionen för Meänraatio om att ersätta den i lokala tablån förlorade sändningstiden med annan tid i annan kanal. Vi har då konstaterat att det sannolikt bara är en bråkdel av lyssnarna som skulle kunna hitta programmen om de t ex sänds i P2, eftersom den kanalen inte är något vant alternativ för meänkielipubliken i P4.

Uppdraget i sändningstillståndet att sända på de nationella minoritetsspråken är ett uppdrag som vi är stolta över och uppfyller med glädje. Inte minst är det glädjande att vår meänkieliredaktion verkligen visat sig nå publiken med ett angeläget innehåll. Vi är också medvetna om vårt uppdrag att, tillsammans med de övriga Public Service-bolagen öka utbudet på de nationella minoritetsspråken samlat under det nyss påbörjade sändningstillståndets period.

Men för oss är det också viktigt att inte enbart räkna minuter eller timmar under ett par veckors tid, utan även fundera över hur vi kan vässa journalistiken, bli bättre på att granska och rapportera och bidra till den revitalisering av minoritetsspråken som pågår. Vi försöker göra detta även genom att finna nya sätt att nå publiken, där även webb och sociala medier spelar en viktig roll. Ett exempel är satsningen på det trespråkiga programmet Gränslöst som görs av Meänraatio. Det startades som en publicistisk satsning på nätet men hörs nu digitalt och i FM och når en allt större ung publik som vi tidigare inte mött.

Vi tror att ni också är intresserade av att Sveriges Radios arbete med att nå en ny publik inom de nationella minoritetsspråken vidareutvecklas och vill därför gärna föra en dialog med er om detta. Vi föreslår därför ett möte under våren 2014 med er och andra relevanta representanter för den meänkielitalande publiken.

Med vänlig hälsning

Elle-Kari Höjeberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".