Hillevi Isaksson Ydfjärd ei pie sitä kummalisena ette jokku halvava syä moderkakan mutta sannoo ette se ei ole tavallista. Kuva: Eva Kvist/Sveriges Radio
Päiväntiima 2014-02-27

Trendi ette syä moderkakan jälkhiin ko on synnyttäny ei viekota meikäläisiä/ Trenden att äta moderkakan är inget för tornedalingar

Nyt on taas trendi syä moderkakan
3:31 min

Aviisi "Dagens Medicin & vetenskap" kirjottaa uuesta trendistä BB:lä ette syä oman moderkakan jälkhiin synnytyksen. Artikkelissä lukkee ette sen saattaa syä raakana, miksata juushiin eli vodkan kansa eli vaikka kuivata pulveriksi. Se pitäis maistua maksale eli munuaisele eli jotaki sen väliissä. Hillevi Isaksson Ydfjärd on sjeeffi vaimoitten sairaanhoijossa Malmikentilä ja kertoo ette tämä trendi ei ole Jellivaaran BB:lä tavallista. Sitä ei ole sielä olemassakhaan, hän meinaa.

Tidningen "Dagens Medicin & vetenskap" skriver om en ny trend på förlossningar i Sverige som handlar om att äta moderkakan som kommer ut efter förlossningen. Artikeln hänvisar till föräldrasajten "familjeliv" där det i sin tur står att moderkakan går att äta rå, mixad med juice eller vodka och att den också går att torka och pulvrisera. Smaken sägs vara något mellan lever och njure, enligt artiklarna. Hillevi Isaksson Ydfjärd är chef för gynekologi och obstretik i Malmfälten och berättar att den här trenden inte är särskilt ny och att den inte nått Gällivare BB.

eva.kvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".