Det äts löjrom mest varje dag hos Sol-Britt och Mats Innala i Nikkala. Foto: Bertil Isaksson/SR
1 av 3
Det äts löjrom mest varje dag hos Sol-Britt och Mats Innala i Nikkala. Foto: Bertil Isaksson/SR
Ett halvt ton löja - men också många andra fiskar - per back. Mats Innala. Foto: Bertil Isaksson/SR
2 av 3
Ett halvt ton löja - men också många andra fiskar - per back. Mats Innala. Foto: Bertil Isaksson/SR
Löjhonorna, med rommen, ska identifieras och urskiljas först. Foto: Bertil Isaksson/SR
3 av 3
Löjhonorna, med rommen, ska identifieras och urskiljas först. Foto: Bertil Isaksson/SR
Meänraatio 7/10 2015

Här käkas det löjrom varje dag på jobbet / Täälä syöthään mäteä joka päivä työssä

Så tillverkas en delikatess
19 min

Hos Sol-Britt och Mats Innala i Nikkala handlar det mesta om löjrom just nu. Löjan leker i Bottenviken och löjfisket pågår för fullt. Meänraatio är med när rommen förvandlas till en delikatess "värt sin vikt i guld" för kustfiskarena. Men hos Innalas ställs ändå frågan; Är de den sista generationen fiskare i familjen?


Sol-Britt ja Mats Innalan kotona Nikkalassa tähän aikhaan vuesta kaikki pyörii maivankalastuksen ympärillä. Löija, eli maiva, kuttoo juuri ja mäestä tehjään kullanarvosta herkkua, jostako maksethaan aina vain enempi. Mutta vaikka se näin on, niin Sol-Britt ja Mats ei ole varmana ette heän jälkhiin kalastusperine jatkuu perheessä.

bertil.isaksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".