Kiveliön kokit 2016-05-19

Renfilé och mandelpotatis / Poronfilé puikulapottujen kans à la Henry Huuva

4 potion / 4 annosta

700 g ren file / poron filettä

600 g mandelpotatis / puikula perunoita

400 g morötter / porkkanoita

12 msk/rkl olivolja / oliiviöljyä

4 msk/rkl smör / voita

4 pinnar selleri / sellerinvartta

4 gula lökar / sipulia

4 små chilin / pientä chiliä

2 msk/rkl hackad färsk timjan / hakattua tuoretta timjamia

2 dl torrt vitt vin / kuivaa valkoviiniä

Salt och peppar / suolaa ja pippuria

Till garnering – syrade mairova, lingon eller blåbär samt färska björklöv.

Koristelhuun – hapatettua lanttua, puolukoita tai mustikoita, tuohreita koivunlehensilmuja

 

Tvätta potatisen och skala morötterna. Skiva potatis och morötter och stek gyllene i muurikka med olivolja och smör. Hacka ner selleri, lök och chili och lägg till potatisen samt morötterna. Stek på medelvärme i tre till fyra minuter. Tillsätt sedan timjan och vitt vin. Salta och peppra. Stek filén tills inne temperaturen är ca 48-50 grader (medium). Garnera och servera med grönsakerna. ____________________________________________________________

Pese perunat ja kuori porkkanat. Viipaloi perunat ja porkkanat ja paista kullan ruskeiksi muurikassa öljyn ja voin kans. Palottele selleri, sipuli ja chili ja lissää perunat sekä porkkanat. Paista keskilämmölä nuin kolmesta nejhjään minuthiin. Lissää timjami ja valkoviini. Suolaa ja pippuroi. Paista filé niin kauon että lihan sisälämpötila on nuin 48-50 astetta niin ette lihassa on medium kypsyys. Koristele ja tarjoile kasviksitten kans. Bon appetit!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".