Ahti Aasa, ny programchef på Meänraatio.
Ahti Aasa, ny programchef på Meänraatio.

Han ska chefa på Meänraatio / Hään ottaa suittet kätheen Meänraatiossa

Ahti Aasa
3:39 min

Ahti Aasa, blir ny programchef på Meänraatio. Ahti har de senaste åren varit redaktör på SVT:s program på meänkieli, men har tidigare jobbat på Meänraatio.

Tjänsten som programchef är nyinrättad och en del av den satsning Sveriges Radio gör på meänkieli från årsskiftet. Han kommer att jobba framförallt i Pajala, där huvudredaktion finns för meänkieli. Ahti Aasa är 5-barnpappa, född i Vittangi, men bosatt i Juoksengi.

- Jag är mycket glad för SRs satsning på att utveckla Meänraatio. Att få vara en del av den tillsammans med medarbetarna känns som ett privilegium.


Ahti Aasa saapi programchef-viran Meänraatiossa. Ahti oon viimi vuet ollu töissä SVT:n meänkielisten ohjelmitten kansa, mutta oon sitä ennen ollu Meänraatiolle töissä.

Programchef-virka oon uusi ja osa Ruottin Raation satsauksesta meänkiehleen. Ahti tullee tekheen työn päänänsä Pajalassa. Ahti oon 5-lapsen isä, syntyny Vittangissa, mutta assuu Juoksingissa.

- Olen ilonen SR;n meänkiehleen-satsauksheen. Mulle se oon suuri onni ette olla osa tätä yhessä muitten raation työntekijöitten kans.

bertil.isaksson@sverigesradio.se

pia.lakkapaa@sverigesradio.se

Från årsskiftet utökas Sveriges Radios Meänraatio redaktion med två personer. Detta som en del i Sveriges Radios förstärkning av rapportering på minoritetsspråket meänkieli. Ahti Aasa tillträder en nyinrättad tjänst som programchef i januari.

De två nya tjänsterna är ett led i Sveriges Radios satsning på att förstärka och utveckla utbudet på minoritetsspråket meänkieli. Dels tillsätts en nyinrättad programchef, Ahti Aasa, och dels kommer en ny reporter/programledare tillsättas.

Meänraatio sänder dagligen i FM och på webben för en trogen publik. Med den utökade redaktionen vill Sveriges Radio nå ännu fler lyssnare på alla plattformar och i fler kanaler.

-  Det är roligt att Ahti Aasa vill leda redaktionens utvecklingsarbete. Hans redaktörserfarenheter från SVT meänkieli och förståelse av public serviceuppdraget kommer att vara värdefullt för Meänraatio, säger Patrik Boström, Kanalchef för SR Norrbotten.
Ahti Aasa kommer från SVT där han är redaktör för företagets program på meänkieli och har en djup förankring i den tornedalska kulturen.

- Jag är mycket glad för SRs satsning på att utveckla Meänraatio. Att få vara en del av den tillsammans med medarbetarna känns som ett privilegium. Jag är övertygad om att vi kommer att kunna nå ännu fler med ett bredare utbud. Det känns stort att få vara med i ett så viktigt och spännande arbete, säger Ahti Aasa som tillträder sin tjänst efter nyår.
 
Den nya reportertjänsten tillsätts under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".