Naturpanelen berättade om spindlar och apelsiner

I Naturmorgon lördagen den 2 december träffades Naturpanelen i Lund. Naturligtvis porträtterades den goda apelsinen, som var det rätta svaret på förra veckans fråga. Bland mycket annat kunde småkrypsexperten Per Douwes berätta att getingen som ”red” på en spindel i Australien, som Peter Hulthe fotograferat, var en vägstekel som med sin gadd bedövat spindeln för att dra hem den till sitt bo där den blir mat till stekelns ungar. Det finns vägsteklar som gör likadant i Sverige. De är bara lite mindre.

Botanisten Lennart Engstrand avslöjade att frukten som Raul skickat in var en Salakfrukt, Sallacca edulis. ”Salak i sin ormskinnsjacka finns på palm uti Malacka” är en bra ramsa som Lennart använder. Det är en palm utan stam men med jättetaggar som växer i våta områden. Den är ätlig precis som det vetenskapliga namnet säger, även om den hinner bli för gammal för att smaka gott innan den kommer hit.

Zoologen Susanne Åkesson berättade om alkekungen, en alkfågel som normalt finns i nordliga områden som Grönland och Svalbard som flera lyssnare rapporterat om nu i år. Bland andra Tommy Lindh som hittade en alkekung fastkilad i ett träd mitt i skogen mellan Ängelholm och Vegerö. Han tog med den till Fagerhults hamn där det simmade iväg i vågorna. Bra gjort!