Naturmorgon 24 februari: Elefanter och delfiner

I lördags sändes Naturmorgon från Kolmårdens djurpark. Zoologen Mats Amundin berättade om tumlaren, den lilla valen som nästan försvunnit i Östersjön. Ett projekt med små burkar som spelar in tumlarnas ekoljudssignaler visar att de ändå finns kvar och fortfarande drunknar tumlare i fiskeredskap, eftersom näten är för tunna för att de ska upptäcka dem med sina sonarer. Allt buller från utombordsmotorer och olika vattenleksaker är ett annat problem som påverkar dem särskilt negativt under sommaren när de får ungar. Vi berättade också om elefanten som var rätt svar på veckans gåta. De har en avlång tand på varje sida inne i munnen. De ser ut som en tegelsten ungefär. De har fyra uppsättningar plus mjölktänder under en livstid. När tänderna är slut svälter en vild elefant ihjälp. Mary Holmgren som läser tillämpad etologi på ett internationellt mastersprogram på Linköpings universitet berättade om sitt projekt att se hur intresserade Kolmårdens elefanter är av att kommunicera med elefanter i en holländsk djurpark via internet! Elefanter har ett rikt språk med ett lågfrekvent brumljud som hörs över långa avstånd.

Vi beklagar att Naturmorgon i lördags var starkt förkortat p g a att Sportradion sände från skid-VM i Japan. Dessvärre inträffar samma sak nästa lördag, den 3 mars. Då börjar inte Naturmorgon förrän kl. 07.30 Vi hoppas våra lyssnare har överseende med detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista