Bävrar och slagugglor i hänryckningens tid

I Naturmorgon Pingstafton den 26 maj hänrycktes vi av bävrar och grönsångare i ett nytt naturreservat alldeles intill Nyköpings stad. Den bitvis täta blandskogen är sådant som grönsångare tycker om. Kanske är det Sörmlands bästa tillhåll för den arten. De flesta flyttfåglarna har återvänt till Sverige nu, men vad har de gjort hela vintern? Ulf Ottosson har ringmärkt fåglar i Nigeria i många år och kommit fram till att de ofta kommer tillbaka till samma område på övervintringsområdena, till och med håller revir där. Vi besökte också Gammelstadsviken utanför Luleå, en före detta havsvik som numera förvandlats till en mycket fågelrik insjö. Här finns många fågelarter som mer för tankarna till näringsrika sjöar i Mellansverige. Skedand till exempel. Lars Harnemo som har följt Norrbottens slagugglor tog också med fältreportern Sara Sällström in i skogen där ungarna just är färdiga för livet utanför holken. Vi hälsade på barn i Gävle som just fått den senaste i raden av lokala fjärilsböcker  och i insektsvärlden fick vi dessutom veta mer om det dramatiska myrlivet. Det finns både myror som håller slavar och sådana som bjuder in sig själva hos större släktingar. De heter faktiskt gästmyror och snyltar på värdarnas mat. Programledare var Lena Näslund.

Nästa vecka handlar Naturmorgon om estuarier.

Lördagen den 2 juni sänds Naturmorgon direkt från västkusten på en plats strax norr om Nordre älvs mynning. Det är Sveriges största estuarium - d v s en flodmynning där sött vatten möter salt. Gäster är biologen och journalisten Karl-Johan Bondeson och botanisten Evastina Blomgren. Programledare är Lasse Willén och fältreporter Lena Näslund.

I Naturmorgon den 26 maj spelades den här musiken:

Jag ger dig min morgon - Fred Åkerström

Bruden och brudgummen - Frifot

Free Man in Paris - Joni Mitchell

Solen i maj - Lisa Nilsson och Svante Thuresson

Sig närmar tiden då jag må vaek - Trille

Fixing a hole - The Beatles

Good Vibrations - Beach Boys

Håll Sverige rent sa Polaren Per - Cornelis Vreeswijk

Den blomstertid nu kommer - Rolf Wikström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".