1 av 2
Jan-Erik Larsson, Evastina Blomgren och Karl-Johan Bondeson vid Nordre Älv.
2 av 2

Bland blommor och fåglar i Sveriges största estuarium

Lördagen den 2 juni sändes Naturmorgon från naturreservatet vid Nordre Älvs estuarium, Sveriges största och förnämsta i sitt slag. Ordet innebär en flodmynning där sött och salt vatten omväxlar på ett mycket speciellt sätt. I reservatet - ett Natura 2000-område - har man också arbetat mycket med att återställa de gamla betade strandängarna med ett rikt djur- ocxh växtliv. Gästerna var botanisten Evastina Blomgren, markägaren Jan-Erik Larsson, och biologen Karl-Johan Bondeson, miljöreporter vid Göteborgs-Posten. Vi berättade också om huggormar i Luleåtrakten; vi presenterade veckans vårfågel storlommen och recenserade boken Humlor - alla Sveriges arter av Göran Holmström. Programledare i fält var Lasse Willén och Lena Näslund.

På lördag den 9 juni får vi bl a veta vilken fågel som har byggt det här boet!

Lördagen den 9 juni går Naturmorgon i fröernas tecken. Hur gammalt kan ett frö bli? Vad behövs för att det skall bli en ny växt av det lilla fröet? Hur sprider det sig? Gäst hos fältreportern Lisa Henkow är Katariina Kiviniemi Birgersson, doktor i botanik och forskare. Naturmorgon avslöjar också hur fladdermöss flyger, det är en helt annan teknik är den fåglarna har. Det har professor Anders Hedenström tagit reda på genom att fotografera fladdermöss i en vindtunnel. Vi berättar hur man kan underlätta för igelkottarna och bygga ett bo åt dem. Vi är också med när gäddorna leker i Råneå-älven i Norrbotten.  Bruno och Ing-Marie Nordenborg berättar om fågeln som byggt sitt jättebo vid knuten på deras lusthus (se bilden). Programledare är Anders Börjeson.

Det här är musiken som spelades i Naturmorgon lördagen den 2 juni:

Nu är det gott att leva - Sofia Karlsson

Om du var här - Amanda

Fields Of Gold - Eva Cassidy

Saskia - Cornelis Vreeswijk

Poisoning Pigeons in the Park - Tom Lehrer 

Pojken på vulkanen - Svante Thuresson/Peter LeMarc 

Lay Me Down - Crosby & Nash

To Open Up My Heart - Sara Isaksson/Anders Widmark

Wild World - Cat Stevens

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista