Geologen Karin Eriksson och biologen Staffan Jansson intervjuas av fältreportern Maud Granberg. Bild: Gunnar Eriksson.

Säterdalen, grodor Linné och vägglöss

Lördagen den 7 juli sände fältreportern Maud Granberg direkt från Säterdalen i Dalarna med dess botaniska, zoologiska och geologiska märkvärdigheter. Dessutom berättade vi om ett gävleprojekt för att rädda grodor från att bli överkörda på vägarna - ett nog så aktuellt ämne i dessa dagar. Vi inledde också en serie där reportern Lena Björk tillsammans med botanisten Sven Snogerup följer i spåren efter Linnés skånska resa 1749. Feromonforskaren Camilla Ryne i Lund berättade om vägglusen - en krabat som tycks bli allt vanligare igen eftersom den blivit resistent mot vanliga bekämpningsmedel. Reportern lät sig m e m villigt stickas av en vägglus. Programledare var Anders Börjeson.

Lördagen den 14 juli fortsätter vi den skånska resan. Fältreportern Lisa Henkow söker sig kanske mot havet; lyssnarfrågor om igelkottens parningsriter och fladdermössens hemligheter kommenteras av zoologen Rune Gerell; och källarspindeln porträtteras kärleksfullt av Bengt Ehnström. Programledare är Lasse Willén.

Vill du veta vilken musik som spelades i programmet?

Om du nånsin kommer fram till Samarkand -Torstein Bergman

Oh BiaJohn Williams

Till HavsAnders Widmark & Rebecka Törnkvist

Prinsessor Laleh

En näve näring - Stefan Sundström  och Nina Ramsby

Sverige - Kent

Eagle - ABBA

La Vie En RoseEdith Piaf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".