Nyttiga växter i Dals Rostock

Lördagen den 28 juli sändes Naturmorgon från Dalsland. Lena Näslund besökte Örtagården i Dals Rostock där Kerstin Ljungkvist finns som skrivit boken ”Nyttans växter”. Hon är en av dem som tillverkat en mosse och vi fick dessutom veta en hel del om det skifferrika Dalsland där berggrunden bildades för 1100 miljoner år sedan, till skillnad från de unga lager Carl von Linné tittade på under sin Skånska resa. De är bara 80 miljoner år gamla och innehåller fossil av både alligatorer och stora hajar. Vi mötte Sebastian Kirppu som är en av dem som ägnar nästan all sin tid för att rädda de sista gammelskogarna. Han invigde oss i en spännade värld befolkad av arter med fantasieggande namn; violettgrå tagellav, kattfotslav, stjärntagging vedtrappmossa och gammelgranskål för att nämna några.

Nästa vecka besöker vår fältreporter den nyöppnade Fjärilsvägen i Gästrikland. Vi besöker också en av Sveriges 28 nationalparker, Blå Jungfrun, som är en kompakt granitknöl mitt i Kalmarsund.
Känner ni till humlepälsbiet? På lördag får vi höra historien om det och dess anknytning till Linné. Varg och timjansnyltrot är andra medverkande. Programledare är Lena Näslund.

Vill du veta vilken musik som spelades i programmet?

Fjedur - I denna ljuva sommartid 

Trio Förgätmigej - Vackrast av dem alla  

Alban Faust och José Trelles - Dansen med björnen

Tom Waits - A little rain   

Soggy Bottom Boys - The man of constant sorrow    

Jonny Lindblom - Kärlekskompromissen

Jack Vreeswijk - Visa om ett rosenblad   

Simon & Garfunkel - Homeward Bound   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".