Gotska Sandön: Hav, sand och tallar

Lördagen den 21 juli sändes Naturmorgon från Gotska Sandön. En ö i ständig förändring, de vandrande vita sanddynerna närmast havet förflyttar sig sex meter om året. Ön saknar större däggdjur, men är ett eldorado för ovanliga insekter som den Grå strimmätaren som närmast finns i bergstrakter i Ural och Alperna.

Eldens ekologiska roll och dess vara eller inte vara på Sandön diskuterades också i programmet.

Dessutom fick vi veta mer om den ekologiska katastrof med jorderosion och avskogning som Carl von Linné skildrade under sin Skånska resa.

Lasse Willén besökte en av fjällpiparnas vänner - Ingemar Lind som berättade om den här oskygga fågeln där hannen sköter allt utom äggläggningen.

Nästa vecka, den 28 juli, sänds Naturmorgon från Dalsland.

Lena Näslund besöker Örtagården i Dals Rostock. Där finns Kerstin Ljungkvist som skrivit boken ”Nyttans växter”. Hon är en av dem som tillverkat en mosse och det kommer också att handla en hel del om skiffer.

Vi möter Sebastian Kirppu, som är en av dem som ägnar nästan all sin tid för att rädda de sista gammelskogarna. Han inviger oss i en spännade värld befolkad av arter med fantasieggande namn; Violettgrå tagellav, Kattfotslav, Stjärntagging vedtrappmossa och Gammelgranskål för att nämna några.

Dessutom avslutar vi reportageserien om Linnés Skånska resa som tar sig tillbaka ända till sanningen om naturens skapelse.

Här är musiken som spelades i naturmorgon 21 juli:

Otis redding - Dock of the bay

Monika Z och Jan Johansson - Visa från Utanmyra

Ale Möller - Sommarvisa

Gunnfjauns kapell - Naudljaus

The real group - Så skimrande var aldrig havet

Kate & Anna Mc Garrigle - Naufragee du Tendre skeppsbruten)

Norah Jones - Be my somebody

Mikael Wiehe/Tomas Di leva - Vad bryr sig kärleken om gränser

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".