Fjärilsmorgon och Blå Jungfrun

Lördagen den 4 augusti fanns Naturmorgons fältreporter på den nyinvigda fjärilsvägen mellan Gävle och Furuvik. Med breda blomrika vägkanter och kalkrik mark är den ett eldorado för dagfjärilar, berättade fjärilsspecialisten Göran Sjöberg. Familjen Malmkvist på Bohus-Malmön fick veta att de svarta, ett par centimeter långa kryp de skickat in var en rovskinnbagge. Det finns bara en art här i Sverige, men i Sydamerika finns det släktingar som kan orsaka människor en hel del obehag.

Vi besökte också Blå Jungfrun, som är en granitknöl mitt i Kalmarsund, en sägenomspunnen skönhet med två ansikten - ett kargt och ett lövlummigt. Nina Hansson var sakkunnig guide där.

Nästa vecka, den 11 aug, kan man tänka sig att det står en doft av surströmming kring programmet, som sänds direkt från Höga kusten i Ångermanland. Gäster är bl a Anna Carlemalm och Thomas Birkö, Själevad. Det kommer förstås att handla en del om landets snabbast stigande område. Dessutom startar en reportageserie från ett av världens mest tättbefolkade områden, i centrala Afrika. Lena Näslund har besökt Kongo och Rwanda för att studera hur man kan bekämpa fattigdom och samtidigt rädda det unika djurlivet. På lördag besöker vi de berömda bergsgorillorna.

Vill du veta vilken musik som spelades i programmet?

Väsen - Salongsberusad

Bob Dylan - Knockin’ On Heavens Door

Billie Holiday - God Bless The child

Simon & Garfunkel - Song For The Asking

Marie Bergman - Ingen kommer undan politiken

Dolly Parton/Norah Jones - Where Have All The Flowers gone

Eric Clapton/BB King - Come Rain Come Shine

Beatles - Hello Goodbye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista