© WWF-Canon / PJ STEPHENSON

Okapi, mårdhundar och vattenväxter

Naturmorgon den 18 augusti hade vattenväxter som tema. Fältreportern Sara Sällström berättade om dessa anpassliga organismer tillsammans med botanisterna Christine Boyd-Larsson och Ulf Zethraeus. Vi gav också tips till den som skall vandra i fjällen. Vad gör man t ex om en björn dyker upp, eller om veden till brasan är för sur? Och nu när allt fritidsfiske med fasta redskap efter ål är förbjudet så undrar forskarna var all små-ål som planteras in i våra vattendrag, tar vägen. Limnologen Anders Nilsson i Lund försöker ta reda på saken genom att märka de små ålarna och följa deras rörelser. Vi berättade också om mårdhunden, det rätta svaret på förra veckans tävlingsfråga.

 

 Vi fortsatte reportageserien från Virungaområdet i centrala Afrika med ett besök i Virunga nationalpark i Kongo. Det är Afrikas första och största park med en oerhörd rikedom av växter och djur. Bland annat återfanns det sällsynta giraffdjuret okapin (se bilden) härom året. Detta är också ett oerhört tätt befolkat område, hårt prövat av krig och flyktingströmmar och trycket på skogen och djuren är hårt; illegala bosättningar, skogsskövling. träkolsbränning och tjuvjakt inne i parken är skapar stora problem. Bland annat har flodhästarna i stort sett utrotats. Nästa vecka avslutas reportageserien med fokus på naturvårdens behov av goda grannar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".