Svampmöte, tjuvjakt och skogens framtid

Naturmorgon den 22 september gick i Naturskyddets tecken. Miljödelen i regeringens budget som presenterades i veckan fick både ris och ros.

Urban Emanuelsson från centrum för biologisk mångfald sa att neddragningen med 450 miljoner kronor till bevakningen av biologisk mångfald kommer att innebära att åtsklliga hundra arter kommer att dö ut i Sverige - med vett och vilja från svenska politiker.

Vi hörde också om den omfattande tjuvjakten på våra rovdjuren. Brottsförebyggande rådet har undersökt denna grova brottslighet, och överåklagare Sven-Erik Alhem menade att det är dags att myndigheterna klargör att lagen gäller också vid tjuvjakt.

Inger Gustavsson, som hittade en sovande igelkott på sin uteplats under några filtar, tipsades om igelkottsbon av en Maja Aase - som hade igelkottbo, men saknade igelkott.

Det handlade också om skogen och om hur vi skall använda den.

Dagens fältreporter Lisa Henkow besökte Mykologiveckan.

Birgitta Wasstorp kursledare och Barbro Otterstedt berättade om några av alla svampfynd, bland annat Goliatmusseron, och svampar som doftade rödbeta, vitlök, kokos och bärfis. Pensionären Erhard Ludwig från Berlin målade akvareller.

Programledare för Naturmorgon var Anders Börjeson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista