Klapperstensfält, sländor och skådning

Lördagen den 13 oktober gick Naturmorgon lite i höstens tecken, även om det fanns drag av sommar också. Fältreportern Joacim Lindwall rapporterade direkt från jättetallar och klapperstensfältHornslandet utanför Hudiksvall. Man kunde också höra ett reportage om den gröna flodtrollsländan, en i vårt land mycket ovanlig ar. Den är faktiskt bara sedd i Norrbotten. I Finland är den dock lite vanligare. Vi berättade också om glädjen att noggrant undersöka vad som finns av fåglar i ens egen hemtrakt. Den här gången handlade det om en fågelskådare, Jan Erik Nilsson som envetet skådade i sin hemtrakt kring sjön Sommen på gränsen mellan Småland och Östergötland. På det sättet gör man samhällsnytta också eftersom en fågelskådare som känner sin trakt, också lägger märke till vilka fåglar som minskar och eventuellt försvinner.

Man märker naturligtvis också vilka nya arter som nu blir allt vanligare i vårt land. T.ex. Japanskt jätteostron som kan bli bortåt 30 centimeter stort. Vad det innebär för andra arter i Västerhavet är för tidigt att säga, men man vet att det för med sig parasiter som skulle kunna angripa svenska arter. Undersökning pågår. I Naturmorgon benades dessutom ut ett och annat bland lyssnarnas undringar. Programledare var Anders Börjeson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista