Svampmysterier löstes i lördags

Lördagen den 27 oktober berättade vi bl a om en del mystiska svampar. Bilden ovan togs av Berit Rostedt i Dalum som undrar vad det är för en sorts garnboll. Kan det vara en svamp?

Bilden här till höger har skickats in av Lars Erik Svensson, som är imponerad av hur den här svampen har lyckats tränga sig upp genom ett kraftigt lager av sten. Men vad är det för sort?

Samma fråga ställer Anne-May Linderholm som fotograferat svampen här till vänster.

Björn Lindblad på Adelsö har hittat de här små kulorna, som troligen har bökats upp av vildsvin. Hartryffel kallas de, gissar Björn.

I lördags löste svampexperten Mikael Krikorev alla fyra mysterierna, genom att berätta att svamparna i tur och ordning är pulverticka, fjällig bäcksvamp, (troligen) grå bläcksvamp och hjorttryffel.

Mikael Krikorev driver webbsajten http://www.svampguiden.com/

Mer om programmet i lördags:

Naturmorgons fältreporter Sara Sällström hälsade på hos naturkonstnären Mats-Åke Bergström som bor i Norrfjärden en bit norr om Piteå i Norrbotten - det som ibland kallas Ladriket. Många lyssnare har hört av sig och vill veta mer om nattskärran - bland annat om hur man skiljer dess läte från ex vis den ätliga grodan och stinkpaddan som låter förbluffande lika.  Mats Ulmestrand på Havsfiskelaboratoriet i Lysekil porträttrerade hummern; Tord Snäll berättade om hur trädlevande lavar bär sig åt för att sprida sig; Dave Karlsson på Ölands ekologiska station introducerade oss i hoppstjärtarnas fascinerande värld; och Jenny Berntson Djurvalls betraktelse handlade om gratis ekotjänster som den biologiska mångfalden bjuder oss på. Programledare var Lasse Willén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista