1 av 8
Lennart Herrmans svamp.
2 av 8
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
7 av 8
8 av 8

Bildfrågor till Naturpanelen

Lördagen den 3 november sitter Naturpanelen återigen beredd att svara på alla tänkbara frågor om djur, växter och övrig natur. Det är veteranerna Susanne Åkesson (ekologi i största allmänhet) och Lennart Engstrand (botanik) som nu får sällskap av Dave Karlsson (småkryp) och tillsammans utgör de ett extremt kunnigt gäng.

  Många lyssnare har skickat in bilder till Naturpanelen. En del av dem hittar du här.

Denna svamp har jag för första gängen sen 1984 hittat på vår tomt. De växer intill stammen på vårt oxelträd. Hoppas att ni på naturmorgon kan hjälpa mig att se vad det är för svampar och om de är ätliga eller ej.

Lennart Herrman

 

En besynnerlig varelse på utsidan av vår port den 25 oktober. Den har suttit stilla i ett par dar. Temperatur nära 0. Såg den första gången ifjol på samma ställe vid samma tid. Vad kan det vara för någonting?

Olle Olsson, Västerås

 

Den här sjuka entitan hade en utväxt vid ögat, så stor att den knappt orkade hålla huvudet uppe. Den matades av en frisk fågel. Finns det en förklaring?

Christer Sundblad

 

Nu hoppas jag att jag skall få hjälp med att förklara varför tallarna i våra skogar ser konstiga ut!

Ulla Wall, Brösarp

 

Denna delvis förmultnade träbit hittade jag när jag tog upp morötter ur mitt lilla land på torpet utanför Västervik. Jag förstår att den kommit dit när jag lagt i kompost (brukar blanda i lite rishack). Fastnade för de tydliga skålarna med något som ser ut som frön i. De är en knapp cm i diameter. Vad är det för lav, för det är väl en sådan?

Inger Munkhammar, Örebro

 

Det här kommer från en barrblandskog i Föskog och har hittats av Gunnar Dahlstrand. Han har varit tillbaka på växtplatsen i år och det verkar att vara en typ av svamp, trots att de hårliknande utskotten nästan är som päls. Vi är nyfikna!

Sören i Åmål

 

Nästan allt kan fås att växa på Hawaii-öarna, världens ”bortaste” ögrupp (jmfr Sveriges ”närmaste” stad - Enköping) där de stackars endemiska växterna och djuren har svårt att hävda sig i konkurrensen med invandrade och i oförstånd införda nykomlingar från omgivande kontinenter (se bilden) där de vässats i betydligt tuffare miljöer!

Magnus Lundberg, Linköping

 

I samband med en vandring i Södermanland i september hittade jag vid Harpsund detta skelett som jag först trodde var ett rep, men det är väl ett ormskelett eller hur? Har aldrig tidigare hittat något sådant.

Ulla Nilsson, Bromma

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".