1 av 47
2 av 47
3 av 47
4 av 47
5 av 47
6 av 47
7 av 47
8 av 47
9 av 47
10 av 47
11 av 47
Göran Frantz slåttergubbeäng.
12 av 47
Göran Frantz hackspettar
13 av 47
14 av 47
15 av 47
16 av 47
17 av 47
18 av 47
Ullhandskrabba foto: Bertil Lindström.
19 av 47
Ekorre. Foto: Anette Córdoba.
20 av 47
Leopard. Foto: Per Ström
21 av 47
Större hackspett. Foto: Anette Córdoba.
22 av 47
23 av 47
Storkbo. Foto: Maj Paulsson
24 av 47
Mistel. Foto: Sven-Olov Andersson
25 av 47
Pipans hamn, Gullspångsälven. Foto: Anita Gunnarsson
26 av 47
Foto: Jan Dock
27 av 47
Padda i trädgården. Foto: Mats Johansson
28 av 47
Simba i skogen. Foto: Z
29 av 47
Haren Kurt. Foto: Hanna Svenvik
30 av 47
Kungsängslilja. Foto: Sven-Olov Andersson
31 av 47
Guckuskon står i blomning. Foto: Kerstin Nyman
32 av 47
Huggorm. Foto:Sven Sillén.
33 av 47
Svärmare. Foto:Margareta Komaromi.
34 av 47
Lövgetingbock. Foto:Magnus Magnusson.
35 av 47
Snok äter groda. Foto: Olle Thåström.
36 av 47
Flodtrollslända. Foto: Ann-Margrethe Iseklint.
37 av 47
Rådjursbock. Foto: Bibbi Brorsson.
38 av 47
Blåklint. Foto: Maj Paulsson.
39 av 47
Gråhäger med salamander. Foto Göran Sjöberg
40 av 47
Padda i sko. Foto: Gunilla Snive.
41 av 47
Lingonblommor. Foto:Bosse Malmgren.
42 av 47
En ung sparvhök som tagit en skata precis utaför köksfönstret. Foto: Leif Navrsted
43 av 47
En ung sparvhök som tagit en skata precis utaför köksfönstret. Foto: Leif Navrsted
44 av 47
En ung sparvhök som tagit en skata precis utaför köksfönstret. Foto: Leif Navrsted
45 av 47
En ung sparvhök som tagit en skata precis utaför köksfönstret. Foto: Leif Navrsted
46 av 47
En ung sparvhök som tagit en skata precis utaför köksfönstret. Foto: Leif Navrsted
47 av 47
Gässen och korna betar tillsammans. Foto: Annika Enberg

Äldre lyssnarbilder - fram till sommaren 2010

Klicka vidare genom att trycka på "Läs mer" för att se äldre bilder som kommit in till Naturmorgons redaktion.

Skickar ett par bilder jag tog för ett par veckor sedan på en ung sparvhök som tagit en skata precis utanför vårt köksfönster, har aldrig sett detta så nära och särskilt inte ibland tättbygda villor. Det tog c:a 30 min för höken att döda skatan och sedan kalasade den i minst 4 timmar innan den flög iväg.

Hälsningar Leif Navrsted, Karlskrona

Hej!

Döm om min förvåning när jag kom ut härom morgonen och fick se att vår "huspadda" som i vanliga fall sitter under sommarstugan nu satt sig i min ena sko. Den ville inte självmant lämna skon så jag fick hälla ut den.

Med vänliga hälsningar Gunilla Snive, Tranås.

På en bit sumpig åkermark gjorde vi en dygd av nödvändigheten och anlade tre ganska stora dammar för tio år sedan vilket kanske var ett lyckokast.

Djurlivet är rikt: vattensork, grodor, salamandrar, änder och andungar, kattugglor, guldfiskar som en bekant lurade på mig,  gråhägrar och nu senast en fiskgjuse som dyker i den största dammen där guldfiskarna förökar sig med stor energi.  Nu råder därför  någon slags konstig ekologisk balans som vi själva är en del av genom att vi lägger ut havregryn som också verkar vara motorn.

Nu studerar vi djurlivet  från olika håll men ofta med hjärtat i halsgropen framför allt med tanke på de små andungarna – gråhägern och fiskgjusen är vi väldigt misstänksamma mot.  Och i morse såg vi två gråhägrar spatsera runt den övre dammen och såg att en av dem spetsade ett ganska sort byte. Och vad ser vi i kikaren? En stor salamander som hänger i näbben. Men de är ju sällsynta – vet inte gråhägern om detta – de borde skämmas!

Jag lyckas få en bild av dessa naturens hemskheter om ni nu vågar titta på den.

Hälsningar Göran och Lili-Ann, Velanda Trollhättan

Hej Naturmorgon! Jag cyklade nyligen förbi rågåkern, där blåklinten blommade så vackert vid den här tiden förra året. Men nu hade bonden lyckats bättre (?) med sprutan. Blåklinten, som är Östergötlands landskapsblomma, är ett åkerogräs som håller på att försvinna. Som tur var hann jag ta några bilder i slutet av juni -09 :-)

Sköna sommarhälsningar,Maj Paulsson i Finspång

Här kommer mitt bidrag med en lite blyg och nyuppstigen flodtrollslända från naturreservatet Storavan i Umeå 20100519.

Hälsningar från fotofrafen Ann-Margrethe Iseklint

Hej, förra veckan upptäckte vi att det "bodde" en snok i komposten. Jag gjorde ett antal besök med kameran i högsta hugg för att få en bild. Men först när den åt sin kvällsmåltid låg den stilla så länge att vi till och med hann ta en videosekvens på den - bordsskicket duger väl inte för en princessmiddag. 

Hälsningar Olle

Hej, vill bara delge er en bild från söndagsmorgonens promenad. 

Bästa hälsningar Sven Sillén, Frändefors.

Hej Naturmorgon. Jag var nyligen med på sveriges entomologiska förenings årsmöte i Blekinge utanför Ronneby. Jag fick den här fina bilden på en lövgetingbock och skickar över den. Jag tycker den är så fin :)

/Magnus, Umeå

Svärmare som likt en kolibri njuter av en tobaksblomma. 

Mvh Margareta Komaromi, Stockholm.

Den här fantastiska naturupplevelsen hade min man och jag i Naturreservatet Risshytte hage i Säter. Det var i början på juni för ett par år sedan och guckuskon - i rik mångfald - stod i sin absoluta blomning. Vi såg säkert ett par hundra blommor!
Med vänlig hälsning Kerstin Nyman

Skickar en bild på Kungsängslilja tagen på naturreservatet Sandemar på väg till Dalarö.
Med vänliga hälsningar Sven-Olov

Jag heter Hanna och är 12 år. Jag tycker om att fotografera djur och natur. Haren på bilden hälsar ofta på på våran tomt. Jag har gett honom namnet Kurt, han verkar tycka om att bli fotograferad. Hälsningar Hanna

Bilden är tagen med endast enkel mobilkamera 2mpx men visar mycket vacker innehåll från Oskarshamn.
Mvh/Z

Här kommer en bild på en padda som jag fotograferat i min trädgård. Bilden är tagen 18:e april 2010.
Hälsningar Mats Johansson

"En liten krabat ser sig undrande omkring i skuggan av en jordhumla..." Humlan ville jag fånga på bild, den lilla insekten såg jag först när bilden låg i datorn. Alltså öppna sinnen och ́open for surpriseś.
/Jan Dock

Denna bild är tagen i Pipans hamn för något år sedan. Alldeles i närheten mynnar Gullspångsälven ut i Vänern. I älven kan man få se Gullspångslaxar vandra upp för att leka.
/Anita Gunnarsson

Skickar en bild på mistel tagen vid Ådö som ligger vid Upplandsbro vid Mälaren
Mvh Sven-Olov

Under en bilresa genom Estland vid den här tiden förra året, såg jag flera vita storkbon. När storkparet möttes vid boet utspelade sig en riktig ceremoni med "klapprande" näbbar m.m.

Hälsningar, Maj Paulsson i Finspång

Den 2 maj 2010 fann jag den här blomman på Munkö i Stockholms skärgård. Den växte bland idel blåsippor. Vad är detta för blomma?
Inga Reuterwall, Danderyd

Naturmorgons Lisa Henkow svarar:
Jag tycker det ser ut som en blåsippa! Allt stämmer utom att den har fått så många kronblad, istället för det vanliga antalet. Naturen är full av variation, men den är inte alltid så iögonenfallande som på din bild.

Jag och några kompisar var i Kenya i veckan. Vi var då i bl.a. Lake Nakuru. Där såg vi också leopard. Vår leopard låg och dåsade på en trädgren. Troligen var den mätt efter att ha ätit.

Per Ström i Matfors

Två av mina matgäster

Anette i Östhammar

Vi var två fiskekompisar, Olle Karlsson och Bertil Lindström, som ville prova fiskelyckan med att lägga några siknät i södra änden av Väddö Kanal. När vi vittjade näten den 25 oktober 2009 fann vi en ovanlig fångst. En KRABBA!!!!! Vi känner många boende i området sedan länge, men ingen har hört talas om en krabbförekomst i våra vatten. Ändrad fauna? Efter lite mejlväxling fick vi besked från Professor Magnus Appelberg vid Fiskeriverket om vad vi fångat. Det var en ULLHANDSKRABBA!

Bertil Lindström

Jag har ett par bilder jag vill dela med mig av. Tornseglarungen hittade jag i augusti på vägen utanför "mitt" lilla hus. Den såg alldeles oskadd ut, men trots min hjälp att komma upp i luften damp den pladask ner på marken. Efter en hel del telefonerande blev pippin morgonen därpå hämtad av en fågelräddare, som skulle sätta den ett ett tornseglarbo med ungar. Förhoppningsvis klarade den sig.

Den unge älgtjuren dök upp vid äpplehögen i trädgården fredagseftermiddagen före älgjaktstarten nu i oktober. Han hade varit där förr hade jag konstaterat eftersom han hade lämnat fotspår i den mossiga gräsmattan. Jag stod vid husknuten och fotade honom. Han kom på nätterna och åt äpplena och jag fyllde på nya. Han visade sig igen på onsdagen. Så länge hade han klarat sig i alla fall. Sen har han inte varit hos mig. Lite trist är det, tycker jag.
RoseMari Frennberg, Fristad (2009-10-21)

Sänder några foton på fåglar och fågelbon i vår trädgård. I vår lilla trädgård på drygt 800 kvadratmeter i centrala Kalmar häckar och trivs många fågelarter.

Blåmes, koltrast, ringduva, svartvit flugsnappare, rödhake och 2-3 par taljoxarhäckar där. Rödhaken byggde bo i min gräsuppsamlare till gräsklipparen. Av de sju äggen blev det sju ungar som nu är utflugna. Ett par taljoxar tog omgående den nyuppsatta Naturmorgonholken som Ingrid vann i besittning. Vårt barnbarn Tim 5 år spikade ihop och målade holken under morfars ledning.

Bengt-Olof Andersson, Kalmar

Apropå ämnet svanar, skickar jag en vacker svanbild till er.

Annika Enberg i Örebro.

Svar: Riktigt tjusigt. Knölsvanar bildar ofta par för livet, men ibland händer det att de skiljer sig särskilt om de misslyckas med häckningen, men det här paret ser ju ut att fungera bra ihop!
Therese Forsberg

För några veckor sedan när jag höll på att fota våra talgoxar vid fågelbordet utanför fönstret får jag se en talgoxe sitta på bron tillsammans med en för mig okänd fågel. Den satt kvar ganska länge men vågade sig aldrig fram till bordet. Nu när jag tittar på bilden igen ser jag att den är ringmärkt. Vad kan det vara för fågel?

Eva Schröder, Ålö i Stockholms Skärgård.

Svar: Fågeln på bilden är en grönfink, antagligen en hona, som är blekare i färgerna i hanen. Kul med ringen!
Lasse Willén (2008-11-18)

Hej!

Om det var nu i lördags som någon av reportrarna talade om att slåttergubbe är en idag mer sällsynt blomma än förr, så bifogar jag en bild som påstår motsatsen.

Bilden är tagen (2008) andra året efter svedning av denna ljunghed på Remmene skjutfält i Västergötland. Detta fält är lika gult som en väl gödslad klövervall med maskrosor!Jämförelsen är endast avseende på färgen på blommorna. Det är en mäktig syn att se tiotusenlas slåttergubbe med sina drängar!

Så vill jag visa vad jag fångade vid mitt fågelbord under f g vecka. En av föräldren matar sin flygkunniga unge med ett skalat frö av solros! Hackspätten har gjort ett avlångt hål i stolpen till fågelbordet där den tar bort skalet på fröet innan den stoppar in kärnan i ungens näbb. Intressant och stimulerande att se!

Göran Frantz, Vårgårda (2008-06-30)

Här en vargtass från Bullermarksvargen som låg på ett rullbord på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, den 8/4 när jag var där för att vara medverka vid en obduktion av en havsörn som hade oväntat dött i Rovfågelrehabiliteringen under samma dag (5/4) som den s.k. Bullermarksvargen sköts.

Ulrich Jessen (2008-04-18)

Den 7 april förra året rapporterade jag och mina flickor om backsippor på Fjärås bräcka (israndsbildning av grus och morän i norra Halland). Nu tog jag mig ut i regnet - ensam - för att leta efter de lila blommorna. Jodå de är på väg och får vi bara några dagars sol blommar de snart! Så här ser de ut idag, efter att ha varit på väg före snön, vilat under snön och nu på väg i gen!

Kerstin Odeberg, Fjärås (2008.04.05)

Sänder er några bilder på sångsvanar som jag tog vid sjön Tysslingen den 27 mars -08.

Birgitta Järnkvist, Örebro

 

Har en trevlig koltrasthona som har hållit till hos oss hela vintern och så fort jag visslar på henne kommer hon och hoppar in till oss via altándörren och får pannkaka. Hon får även fröer och mkt annat.

Gun Ahlström, Järfälla (2008-03-30)

År 1953 hittade jag bo av sidensvans utanför Vindeln,AC län. Jag publicerade bofyndet i Vår Fågelvärld samma år. Helt nyligen har jag fått veta, att detta högst sannolikt är den första publicerade bilden av häckande sidensvans - det allra första belagda bofyndet gjordes som bekant först år 1856.

Mats Hägglöf (2007-10-31)

Den här ekorren hade ett fasligt arbete med att gömma ekollon. Problemet var bara att det fanns hur många ollon som helst under ekarna!

Annika Enberg, Örebro.

Sänder en bild på en trollslända som kom och satte sig på min hand, sedan flög den iväg och hämtade en fluga och åt upp den.

Anders Kjellsson

 

Min fågelrestaurang, som egentligen är ett ”fågel-spa”, öppnar alltid den 1 oktober (efter sommaruppehållet). Fåglarna har fem olika menyer att välja på varje dag ( lördagar-söndagar helgbonus med ostbitar och äpplehack), dessutom har de alltid tillgång till vatten och sand. Av en gammal parabol har jag gjort ett fågelbad,som står på några upp-och-nervända terracottakrukor, och min naturomt ligger på en sandås ( med ljung och höga tallar). Även mitt i smällkalla vintern (bor i Hälsingland) har de ”flytande vatten”. Jag häller nämligen hett vatten på ”dammen” ( den tål ju frost ) och när snön kommer, skottar jag undan den. (Gissa om grannarna tycker jag är rolig!!!) Restaurangen får också ett stort härligt nedhängande ”tak” av grankvistar!!! Jag blir alltid rikt belönad med fågelsång och andra trevliga upptåg av ”mina fåglar”. Nötväckorna t.o.m. ”dansar” upp och nerför tallstammarna!!!!

Gunnel Johansson
Mohed, Hälsingland

Apropå diskussionen härförleden i Naturmorgon om fåglar som smutsar ner bilar: I Västervik kan man i alla fall minska risken för missprydande visitkort på bilen genom att följa de lokala varningsskyltarna...

Tomas Rosenmüller, Västervik

Här en geting som mist stinget. För att ge den livskraften åter serverade jag en blöt sockerbit som föll getingen på läppen. Den återhämtade sig snabbt och återfick flygförmågan. Dess vidare öden okänt.

Jorma - podlyssnare, Djurö - Värmdö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".