Rapportera vinterfåglar!

I slutet av januari kunde alla som ville räkna och rapportera de arter som kom till ens fågelmatning.

  Vinterfåglar inpå knuten är namnet på Sveriges ornitologiska förenings kampanj. Kampanjen innebär att man skulle räkna in alla arter, helst också alla individer, som besöker ens eget eller grannens fågelbord och trädgård under fyra dagar, 25 - 28 januari.
  Syftet är att öka allmänhetens intresse för fåglar. Samtidigt ökas kunskapen om fågelfaunan vintertid. På så sätt kan man på sikt följa trender av ökningar och minskningar bland våra övervintrande fågelarter. Fågelmatning hjälper samtidigt våra övervintrande småfåglar att överleva under en kritisk årstid.
  Mer information finns på www.sofnet.org. Där kan man också lämna sina rapporter - från och med 25 januari. Rapportering kan också ske via speciell rapportblankett. Man behöver inte vara aktiv fågelskådare för att delta. Alla rapporter är lika viktiga. Det viktiga är inte att hitta de ovanliga arterna, utan att räkna alla fåglar. Det räcker att man har en matningsplats för fåglar i sin trädgård, på sin balkong eller helt enkelt att man följer fåglarna på en foderplats i en närliggande park – då kan man vara med.
  Detta är tredje upplagan av den stora vinterfågelkampanjen. Senast gav Vinterfåglar inpå knuten 11 250 rapporter från landets alla hörn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".