Naturmorgon 1 mars 2008

Skolelever vid Polcirkeln; Dvärgmusen nu i Skåne

Lördagen den 1 mars sände Naturmorgons fältreporter Thomas Öberg direkt från de djupa skogarna kring Jokkmokk i Lappland. Där träffade han fyra gymnasister, Ellinor Kuhmunen, Emy Strandell, Rickard Åström och Anna-Maria Nilsson, som tillsammans med sin lärare Mats Karström bildat ”Räddningspatrullen” för att slå vakt om sin skog. Bl.a. matar de småfåglar - och minsann dök också en tofsmes upp under sändningen!

Dvärgmusen, ett av landets minsta däggdjur, har upptäckts i Skåne. Ingen vet om den just etablerat sig där eller funnits där länge!

EU-kommissionen har synpunkter på hur en svensk beteshage ska se ut! För att få jordbruksstöd måste den svenska hagen röjas från träd, annars betraktas den som en skog.Och sådana röjningar kan hota den biologiska mångfalden, menade Mikael Svensson från Artdatabanken.

Den slemmiga laken porträtterades av limnologen Lynn Ranåker.

Ahmed Adam, naturvårdare med rötter i Somalia, berättade om den somaliska kretsen av Naturskyddsföreningen, som dels vill lära invandrare mer om miljövård i Sverige, dels om miljösituationen i hemlandet.

Veckans kåsör var Anders Börjeson och programledare Lasse Willén.