Jenny Berntson Djurvall spanar efter orrar. Bild: Ewert Nilsson.
Naturmorgon 15 mars 2008

Snöspårning, kalhyggen och skånska orrspel

Lördagen den 15 mars skidade vår fältreporter Joacim Lindwall i trakten av Handöl i Jämtlandsfjällen med Ola Fransson som spårkunnig gäst. Ett av reportagen handlade om artkunskap - hur många känner egentligen igen en talgoxe eller röllika? Professor Johan Elmberg spekulerade i om det går utför eller uppåt med svenska folkets artkunskaper.

Jenny Berntson Djurvall hade stämt möte med ornitologen Ewert Nilsson i Hörby för att om möjligt få syn på ett tidigt vårtecken - orrspel. Och minsann fick de se några vårrusiga orrtuppar spela.

Ornitologinestorn Viking Olsson berättade om den fiskätande andfågeln storskrake, som var rätt svar på förra veckans tävlingsfråga.

Skogsbonden Harald Holmberg i Lycksele har dömts av länsrätten för sin vägran att kalhugga sin skog. Jonas Cedergren från skogsstyrelsen förklarade varför just kalhyggesmetoden anses vara den allenarådande inom svenskt skogsbruk.

Programledare var Lasse Willén.

Nästa vecka presenteras Naturmorgon av Jenny Berntson Djurvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".