Vindpinade fältreportern Thomas Öberg i hårt väder tillsammans med Hjördis Johansson och Jan-Axel Sundin.
Naturmorgon 5 april 2008

Abborrisar, Kina och konsten att klättra i träd

I Naturmorgon den 5 april gav sig fältreportern Thomas Öberg ut på Bottenvikens fortfarande tjocka isar tillsammans med den entusiastiska pimpelfiskaren Hjördis Johansson och biologen Jan-Axel Sundin. Det handlade om abborrar, norrländsk matkonst, bräckt vatten, isar och Bottenvikens dramatiska vattenståndsförändringar. Hjördis lyckades minsann få napp i direktsändning och gav till ett glädjetjut!

Radions Kina-satsning speglades också i Naturmorgon. Anders Börjeson besökte en igenväxt våtmark, som nu har börjat restaureras.

Att klättra i träd professionellt är någonting man kan lära sig! Vår reporter David Gustafsson hade gått på kurs anordnad av Fältbiologerna. Och fick lära sig att se naturen ur ett nytt perspektiv.

Filmen Varg recenserades - det är en spelfilm om konflikten mellan rennäring och rovdjur, med manus av Kerstin Ekman och med Peter Stormare i huvudrollen.

Veckans krönikör var Jenny Berntson Djurvall, som granskar politikernas tal om tillväxt i skogen.

Clas Hermansson, ornitolog vid Hornborgasjön gav oss den senaste dagsnoteringen: 12.500 tranor fredag kväll.

Programledare var Lasse Willén.

Vill du ha receptet på Hjördis’ abborr-rompalt från Tornedalen?

Tag 5 normalstora romsäckar (100-125 g abborr-rom)
Tag bort romhinnan
Blanda rommen med:
½ medelstor finhackad gul lök
2-3 ägg
1 dl grädde eller mjölk
1 tsk malen vitpeppar
2-3 tsk salt
förkokt grötris1,5-2 dl (kokt i saltat vatten) eller 1 dl ströbröd
3-4 dl vetemjöl

Rör om allt med en slev till en fast paltdeg.
Öka på mjölmängden om du använt ströbröd.
Forma med stor matsked små paltar, lite större än ägg.
Koka upp vatten med salt, kryddpeppar och om man vill lite lök.
Koka paltarna i  vattnet 10-15 min.

Stek gärna panerade, saltade smårommar från abborre som tillbehör.
Ät och njut rompaltarna med smör eller dillsmör. Mums!
(Fisksmaken kan ökas eller minskas med mängden rom).

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".