1 av 2
Packisvallar på Bottenviken, personen på bilden är vuxen. Foto Thomas Öberg.
2 av 2
Minst 50 flodhästar såg viltguiden Vincent K. Mbuya och Naturmorgons reporter.
Naturmorgon 19 april 2008

Göteborgs botaniska trädgård, knipholk, flodhästar och packis

Lördagen den 19 april stod träden i centrum för Naturmorgons uppmärksamhet. Fältreportern Linda A P Larsson sände direkt från arboretum (trädsamlingen) i Botaniska trädgården i Göteborg. Det är nu på våren som träden lägger på sig en ny årsring, för nu bildas nya vatten- och sockerkanaler under barken. Och så fylls träden åter med vatten. Saven stiger! Det berättade Björn Aldén, intendent på Botaniska trädgården.

Vi besökte packisarna utanför Luleås skärgård. Det är stora blå isblock som trycks upp när vindarna blåser mot land. Och de här bergen av is kan bli många, många meter höga. Thomas Öberg beskrev det som ett svenskt Arktis.

Närkontakt med ett stort antal flodhästar lät oss Lasse Willén och guiden Vincent Mbuya  få.  Vi fick veta att djuren gör skäl för namnet. Deras liv utspelar sig till stor del nere i floden - där sover de, diar, parar sig. På natten kliver de upp för att äta.

Lyssnaren Anders Lamrén i Saltsjöbaden berättade hur han med en inbyggd kameras hjälp kunnat följa det dramatiska förloppet i en knipholk. Efter en del blodutgjutelse har nämligen en kattuggla tagit över holken. Återstår att se om hon också kommer häcka där.

Veckans kåseri svarade Anders Börjeson för.

Programledare var Jenny Berntson Djurvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".