Anders Börjeson lämnar över till Jenny Berntson Djurvall. Foto: Lennart Nilsson.

Generationskifte i redaktionen: Anders går - Jenny tar över!

Den sista april gick Naturmorgons trogne medarbetare Anders Börjeson i pension, efter 38 år i Sveriges Radios tjänst. Därmed blev Naturmorgon av med en av programmets grundare och dess mest framstående profil.
Å andra sidan har SR fastanställt Jenny Berntson Djurvall, den nya generationens naturjournalist, som redan har arbetat flera år för Naturmorgon. Så programledarskapet kommer även fortsättningsvis att vara i goda händer.

Vem är egentligen Anders - och vem är Jenny?

Vi bad dem intervjua varandra!

Jenny: Varför blev du radiojournalist?

Anders: Jag är född in i radion på så sätt att när jag växte upp var radion själva porten till upplevelserna. Radion var en annan värld -andra människor, andra äventyr, ofta exotiska när t. ex. Sten Bergman berättade om sin pappa kannibalhövdingen. Radion var så lockande att möjligheten att bli journalist fick mig att börja hårdplugga för att komma in på journalisthögskolan.

Jenny: Vad är du mest stolt över, om du blickar tillbaka i din egen radiohistoria?

Anders: Jag har haft fruktansvärt roligt! Det har nog aldrig hänt att jag hellre hade stannat i sängvärmen än att åka in och jobba.
  Sen har jag varit med om att dra igång en del projekt som har blivit lyckade och avlyssnade radioprogram. T. ex. Gokväll Robinson Crusoe, det är Fredag - Släkthuset - och naturligtvis Naturmorgon.

Jenny: Du har gjort många olika saker på radio och på TV, inte minst kultur. Varför blev det naturradio?

Anders: Naturen har alltid funnits som grund i mitt liv, och efterhand har mitt naturintresse växt från att från början framförallt ha gällt fiske och fiskar. Sen blev det fåglar och hårdskådning och grodor och ormar och andra djur och växter, men också ekologi!

Jenny: Berätta om ditt mest pinsamma radioögonblick!

Anders: Nog finns ett och annat att berätta - men där är jag som en mussla!

Jenny: När är radio som bäst, tycker du?

Anders: När jag glömmer tid och rum när jag lyssnar!

Jenny: Vad ska du fylla din tid med som pensionär?

Anders: Jag skall skåda, odla, vandra, läsa, baka, prata, vara grodväktare och ormbeskyddare, holkuppsättare, fjärilsvän, getingkompis. Får jag tid skall jag dessutom umgås med människor jag tycker om. Så den tiden måste jag se till att få!

Jenny: Hur känns det att sluta, förresten?

Anders: Du känner väl mig? Du vet att ett litet jubel håller på att slå rot i trakterna av mitt hjärta!

-----------------

Anders: Vad tänkte du när du fick frågan om att bli programledare för Naturmorgon?

Jenny: Jag blev både glad och lite bekymrad. Det är ett privilegium att leda Naturmorgon och det ger ju viss ångest. Det finns så mycket att leva upp till. Samtidigt kan man knappast företälla sig ett roligare uppdrag. Bekymret är att jag trivs så bra med att vara reporter och fältreporter och att jag är rädd att bli fjättrad inne i radiohuset.

Anders: Du var ju på väg att bli biolog när du plötsligt lockades av möjligheten att bli journalist. Vad var det som lockade?

Jenny: Naturintresset började kanske när jag satt fastnaglad vid nåt lejonprogram vid teven eller möjligen när jag var med pappa ut på makrilldörjning och kantarellplockning. Men det var journalist jag ville bli. Jag har nån sorts pedagogisk ådra och en nyfikenhet. Jag kom bara inte in på journalisthögskolan. Så blev det biologistudier istället tills jag upptäckte att det går att kombinera, och började plugga journalistik också. Naturmorgon är som ett sånt där chokladägg - man får allt i ett!

Anders: Vad betyder radion för dig?

Jenny: Under min uppväxt har den alltid funnits i bakgrunden: Melodikrysset, Tracks, nyheter och sjöväderrapporten. På riktigt upptäckte jag egentligen radion och P1 ganska sent, när jag började på universitetet. Men sen dess är radion oumbärlig för mig. Både som lyssnare - jag lyssnar mycket på radio - och i jobbet. Jag kan inte tänka mig ett roligare medium som journalist.

Anders: Det blev 38 år radio för mig- vad gör du om 38 år?

Jenny: 38 år... då är jag pensionär... det är väl svårt att tänka sig att ett program får leva så länge, så kanske har jag fått jobba med andra program under den tiden. Jag kan nog inte riktigt svara på det. Jag kan bara säga att jag i min fantasi inte kan komma på något jag hellre vill göra än just det här! Och som pensionär ska jag göra samma som du, Anders!

Anders: Vad blir ditt bevakningsområde i Naturmorgon?

Jenny: Vi har ingen strikt uppdelning på redaktionen egentligen. Men intressen och kunskaper skiljer ju oss åt. Jag kommer inte ifrån att mitt hjärta finns vid kusten och att jag är oerhört fascinerad av allt som har med den marina världen att göra. Men det kommer inte hindra mig från att göra reportage om maskrosor, fågelfötters konstruktion, björnar - ja det finns nog inga gränser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".