Sädgäss på fälten vid Alvik. Bild: Thomas Öberg.
Naturmorgon 10 maj 2008

Fågelskådningens Dag, solitärbin och fågelskivor

I helgen firas Fågelskådningens Dag - och det är faktiskt 20-årsjubileum för denna händelse. Naturmorgon kastade kikaren om halsen och gav sig ut i fågelmarkerna tillsammans med bl a fältreportern Thomas Öberg, som rapporterade direkt från de stora fälten kring Alvik utanför Luleå. Där samlas den här årstiden stora mängder av bl a svanar och gäss. Gäster var ornitologen Jan Andersson, Marie Björklund från länsstyrelösen, och Mikael Hugosson, grisfarmare.

Naturmorgon handlade också om solitärbin; överfiskning av ål; konsten att skåda fågel; en presentation a nya fågelskivor; myggbesprutningnen vid nedre Dalälven; fågelskådartävlingen The Big Sit In och brännässlor!

Ornitologen Anders Berglund lärde ut grunderna i konsten att skåda fågel. Det behöver inte vara så svårt som man kanske tror! Ett bra tips är att lära sig lätena.

Vi  presenterade ett par fågelskivor med skogsfåglar i centrum: Fåglar vi hör i skogen av Bengt Emil Johnson och Sten Wahlström (Bonnier Audio), och Skogsfåglar av Roger Book (Strömfors förlag).

The Big Sit In kallas en tävling mellan olika skådarlag som ägde rum i Småland denna morgon. Enligt reglerna måste deltagarna sitta på en enda fläck och inte röra sig medan tävlingen pågår. Resultatet redovisar vi nästa lördag!

Men allt handlade inte om fåglar denna morgon: vi berättade  om alla bin som just nu är på väg upp ur sina hålor för att möta våren. De flesta bin är ensamlevande - s k solitärbin - och de kan se ut på väldigt olika sätt.

Vi rapporterade också om att årets besprutning mot myggor vid nedre Dalälven har inletts. I år vill de ansvariga också spruta inne i Färnebofjärdens nationalpark!

Brännässlan är en växt som uppenbart engagerar och intresserar våra lyssnare. Nässlan bidrar till både nytta och nöje - och en viss förargelse. Lisa Henkow berättade om den.

Veckans krönika svarade Jenny Berntson Djurvall för. Den handlade om överfiskningen av ål.

Programledare var Lasse Willén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista