1 av 3
Hornborgasjön - inte bara tranor. Bild: Lasse Willén.
2 av 3
"Pagoden" vid Naturum, Hornborgasjön.
3 av 3
Clas Hermansson, Johan Svensk (ljudtekniker), Mats Rosengren, Marika Tagel, Lasse Willén, Peder Hedman Fält och Therese Forsberg. Bild: Louise Martinsson.
Naturmorgon 31 maj 2008

Hornborgasjön - fågelparadiset som förstördes - och räddades


Hornborgasjön 
betraktas av många som norra Europas finaste fågelsjö. Den är känd för de tiotusentals rastande tranorna. Men den är också skrattmåsarnas och sothönsens sjö. Hornborgasjön sänktes i flera omgångar och fisk- och fågelliv försvann.

Lördagen den 31 maj berättade vi om sjöns vindlande historia som fågelsjö. Nu är den restaurerad - och hur bra det har blivit, hoppas vi framgick under sändningen. Änder som snatterand, årta, kricka, skedand, brunand; andra simfåglar som svarthalsad dopping och skäggdopping kunde vi rapportera om. Dessutom en mängd andra intressanta arter som  trastsångare - och svärdslilja, en karaktärsart i sjön. 

Medverkade gjorde Clas Hermansson från Hornborgasjöns fältstation; dessutom Marika Tagel och Mats Rosengren från Naturum, och Peder Hedberg Fält, platschef för Hornborgasjöns naturreservat.

Svärmande bin handlar det också om. Vår reporter stötte på en enorm svärm - mitt inne i stan!

Programledare var Lasse Willén och fältreporter Therese Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista