Naturmorgon 7 juni 2008

Världshavens dag: landhöjning, hotade dugonger och groddjur

Den 8 juni firades Världshavens dag – och Naturmorgons tema i lördags blev en smula saltstänkt.

Vi berättade om hur japanska naturvänner kämpar för att rädda landets sista dugonger – sjökor. De hotas av en amerikansk militärbas.

Fältreporter var Thomas Öberg och han bjöd på något av en tidsresa – bl. a. sände han direkt från ett berg i Norrbotten som en gång var en ö i havet, och också från ett litet skär som kommer att bli en bergstopp om några tusen år. Bisam, gråhakedopping, grodrom, och dvärgmås är en del av det som vi fick höra mer om.

Grodans år har år 2008 utsetts till. Över hela världen är groddjur hotade, och just nu pågår en kampanj för deras sak, en kampanj vars beskyddare är Sir David Attenbourgh. Professor Claes Andrén på Nordens Ark berättade mer.

Maria Sibylla Merian hette en kvinnlig naturforskare i 1600-talets Tyskland. Nu har det kommit en bok om hennes liv: Fjärilsdamen - ett sällsamt liv av Utta Keppler (Artéas förlag).

Blåmesarna som häckar på Anders Börjesons veranda har nu kläckt sina ungar.

Koltrastens sång består av många olika delar. Zooekologen Görgen Göransson kommenterade en lyssnares isnpelning.

Programledare var Lasse Willén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista