1 av 3
Programledare Willén låter sig charmas av en fjällrävsunge. Foto: Anders Angerbjörn.
2 av 3
Fjällräv i Härjedalen. Bild: Lasse Willén.
3 av 3
Nina Eide, norsk fjällrävsforskare.
Naturmorgon 19 juli 2008

Kan den svenska fjällräven räddas?

Lördagen den 19 juli sände Naturmorgon direkt från Björkfjället norr om Ammarnäs i den svenska fjällvärlden. I fokus stod fjällräven; vårt mest hotade rovdjur. I årtionden har detta lilla hunddjur minskat. Orsakerna är flera, men tillgången på basfödan fjällämmel är avgörande.

Under senare år  har man försökt utveckla olika metoder för att hjälpa fjällräven. Ett sätt är att stödutfodra dem, samtidigt som man försöker hålla nere bestånden av rödräv, som konkurrerar med fjällräven. Den här sommaren kan bli fjällrävens mest framgångsrika på många år.

Anders Angerbjörn, professor på Stockholms universitet, har under många år lett forskningen kring Skandinaviens fjällrävar. Honom träffade vi i programmet, liksom Lars Liljemark, en av många naturbevakare vars uppgift det är att hålla koll på rävarna.

I Norge satsar man på att föda upp fjällräv i fångenskap. Nina Eide är en av de forskare som arbetar med det projektet.

Fjällarkeologi handlade programmet också om. Just nu kartläggs mänskliga spår i fjällen, och vår historia i denna ”orörda natur” är lång! Arkeologen Tomas Larsson berättade.

Programledare var Lasse Willén och fältreporter Maria Viklands.

I år satsas det mycket på fjällforskning.

Sommaren 2008 satsas det på forskning i svenska fjällen med anledning av Internationella Polaråret 2007-2008. Satsningen kallas ”Arktiska Sverige”. Aktiviteterna äger rum från Härjedalen till Lappland i juli och augusti. En viktig utgångspunkt för forskningen är forskningsstationen i Ammarnäs. Forskning kring fjällräven och fjällarkeologi är en del av detta arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".