1 av 3
Matz Berggren med "kvadratkrabba".
2 av 3
Judith Fuchs med mossdjurskoloni på ostronskal.
3 av 3
Odd Lindahl vid sina musselstrumpor.
Naturmorgon den 28 juni

Mossdjur och nya krabbor

Fältreporter Linda AP Larsson träffade marinbiologerna Odd Lindahl, Matz Berggren och Judith Fuchs på Sven Lovéns centrum för marina vetenskaper i Bohuslän. De pratade om ett antal nya arter som upptäkts i svenska vatten - däribland ”kvadrakrabban” Goneplax rhomboides som hittades första gången i april i en torskmage. Hur vida den krabban blir ett problem vet man så klart inte, men många gånger kan främmande arter trassla till det för det inhemska ekosystemet genom att inte ha några naturliga fiender.

Vi fick också lära oss att mossdjuren inte alltid växer som ett mikroskopiskt nät på tång, stenar och musselskal, utan att de också kan bilda meterhöga rev! Det är ny kunskap som framkommit när havets liv inventeras för det svenska artprojektet.

Lasse Willén hade träfffat malakologen Ted von Proschwitz, till vardags forskare på Naturhistoriska museet i Göteborg, som berättade om skillnaden mellan snäckor och sniglar.

Programledare var Anders Börjeson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".