Jenny Berntson Djurvall
Jenny Berntson Djurvall, programledare och reporter på Naturmorgon i P1. Foto: Martina Wärenfeldt

Jenny Berntson Djurvall

Jenny Berntson Djurvall, programledare och reporter.

Har jobbat på Naturmorgon sen 2002.

Plats jag vill tillbaka till:

Svårt att välja. I Sverige vill jag gärna se mer av Sarek. Det är storslaget både i det stora (fjällen, glaciärerna och jokkarna) och i det lilla (isranunkel, snösparv och myggor). Jag har haft förmånen att få göra reportage från Nya Zeeland och där finns så mycket mer att se. Tänk att det är ett land som egentligen saknar landlevande däggdjur! De har fladdermöss och marina djur. Jag åker gärna till Sydön igen.

Om jag bara fick vara i en naturtyp resten av livet skulle jag välja:

En klippig strand i Bohuslän. Jag skulle sakna skogen förstås, insjöarna och fjällen! Men vid havet känner jag mig så märkvärdigt hemma. Blåstång och strandkrabbor, gråtrutar och granit. Är det prägling och barndom som gör banden till en naturtyp så starka?

Reportaget jag drömmer om att få göra:

Det vet man inte förrän man gjort det. Visst kan man drömma om att få se en blåval och berätta om det, eller en fjälluggla eller något annat ovanligt och kanske exotiskt? Men det är ju märkvärdigheterna som man inte ens vet om som är allra roligast! Alla organismer som jag inte känner till. Fast visst vore det coolt att få göra om japansk jättesalamander. Den kan bli en meter lång!

Bästa naturupplevelse på tv/film/bok?

Jag har David Attenborough att tacka för så mycket. Under min uppväxt älskade jag SVTs naturprogram och mest av allt David. Han visade att nyfikenheten kan vara livslång och att glädje och entusiasm når längre än pekpinnar och domedagsprofetior. Jag kan inte välja något särskilt program han gjort, men programmen från Afrikas savann med lejon och zebror var ju fantastiska för en unge i Halland.

Jenny når du på tel 0470-72 60 47

E-post: jenny.berntson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".