Naturmorgon 26 juli 2008

Djurö - unik skärgård; botanik i Ryssland; blodsugande fjäril

Lördagen den 26 juli sändes Naturmorgon direkt från Djurö skärgård i Vänern - Sveriges största och Europas tredje största insjö.

Få skärgårdar i Sverige är mer isolerade än Djuröarkipelagen. Ändå ligger den i inlandet, mitt i  Vänern.  Biologen Hans Kongbäck och naturskribenten Roger Olsson var gäster när vi sände från Djurö.

Ryska Karelen är ett ovanligt resmål för svenska naturälskare. Nyligen var en grupp svenska botanister där och gjorde fina fynd. Vi sände ett reportage därifrån!

Araknofobi är ett annat ord för spindelskräck. Vi hade läst en ny bok om dessa fascinerande djur.

Vampyrfjäril kallas en blodsugande insekt som för första gången hittades i Sverige förra veckan. Upptäckten gjordes av entomologen Jan-Olof Björklund, och Naturmorgon var först med nyheten.

Programledare var Lasse Willén.

Så går det till att sända radio från landets mest isolerade skärgård!

Att sända radio utomhus kräver någon form av trådlös förbindelse. Om någon s k HF-terminal saknas i närheten återstår i allmänhet att använda sig av en satellit.

SR förfogar över ett antal mobila enheter för att sända per satellit. Tyvärr är de dock inte fullt så mobila som man ibland skulle önska, för de packas i stora lådor som kräver två man för att lyftas. Dessutom tillkommer bärbara sändare, mixer, förstärkare och diverse annan teknisk utrustning. Tandborste bör man inte heller glömma bort!

Om den sändningsplats man valt dessutom inte kan nås med hjälp av rullande fordon kan det bli lite knepigt. Lördagen den 26 juli sände vi alltså från Djurö i Vänern, två timmars gång från Spiken på Kållandsö. Den sista biten in till land var så grund att vi tvingade lasta om utrustningen till en liten jolle. På bilden ser du ljudtekniker Thor Andersson, och de medverkande (samt bärande) Roger Olsson och Hans Kongbäck på väg in mot land med den dyrbara utrustningen. Ett bärbart elverk är också ofta en förutsättning för att sändningen ska lyckas. Samt en erfaren ljudtekniker.

Om regn eller snö faller under förberedelserna och sändningen kan jobbet ibland vara inte fullt så nöjsamt. Men under Djurö-sändningen var vädret underbart!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista