Insekter

Här lägger vi in några av de insektsbilder som våra lyssnare skickar in till oss.

Vampyrflyet/fjärilen som har blivit rätt omtalat på sistone . I programmet den 26:e juli berättade Jan-Olof Björklund om när han gjorde det första fyndet någonsin i Sverige av vamflyet i mitten av juli. Bert Gustafsson på Naturhistoriska riksmuseet varit snäll och bistått med en bild på den. På latin heter den Calyptra thalictri och är den enda fjäril i Sverige som kan suga blod. Larven trivs på ängsruta.

Hej på er i Naturmorgon!
Tack för ett trevligt program, som jag lyssnar på för det mesta. Jag hörde att en person frågade om döda humlor under lindar. Jag har hört och läst flera gånger om att humlor inte tål lindnektar. Jag tror att det stämmer, för det ligger alltid just humlor under lindar. Annars skulle man väl se mängder med döda humlor någon annanstans också? Man tycker ju att det är konstigt, att humlorna inte skyr lindar. Naturen har ju annars en stor förmåga, att veta vad som är lämpligt för den ena eller andra arten.
Jag skickar med en bild på en jordhumla, som sitter på ett lämpligare ställe, nämligen i min pion.
Vänligen Annika Enberg.

Hej Annika
Jag tror nog att det är en trädgårdshumla som lyckligtvis satt sig i din pion. Liten jordhumla och trädgårdshumla är väldigt lika, men trädgårdshumlan har den gula halvmånen på mitten avkroppen som skymtar på din bild. Den saknar jordhumlan. Trädgårdshumlan trivs i trädgårdar precis som namnet avslöjar.

Häftig eller hur!
Två blombaggar i älgörtsblomman.
Hälsningar Heide Krönlein, Vuollerim


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista