Lasse Willéns holkar

 

Den här starholken i tre våningar har min granne Börje Lennartsson byggt.
Nu i vår ska vi se om några starar flyttar in. Holken är öppningsbar och kan lätt städas. Sittpinnarna får ses mer som dekoration.
Radhuset för starar har min granne Lars Jonasson byggt. Starar bor ju
gärna nära varandra, nästan i små kolonier, så det här kan kanske tilltala dem?
Man kan lätt lyfta locket av radhusholken för att inspektera bona eller städa.
Tyttboholken är en välgjord och ganska dyr holk, tillverkad av bl a marinplywood och rostfritt stål. Det är en mycket lättrensad holk eftersom hela
framsidan kan öppnas framåt - t o m nerifrån marken med hjälp av en käpp.
Denna holk har Börje Lennartsson gjort av ett 150 m m vattenledningsrör.
Det ska bli intressant att se om vi får någon fågel att häcka i den.
Kanske kan det vara svårt för ex vis talgoxungar att ta sig uppför den hala insidan när det är dags att lämna holken. Rapport följer.
Den här plattformen har Nisse Lundmark i Sundsvall gjort av en bit dräneringsrör. Den är avsedd för grå flugsnappare, men än så länge har ingen velat häcka i min trädgård.
Den här hopfällbara fågelholken delade Naturmorgon för några år sedan ut i pristävlingen. Som synes håller den inte för väder och vind utan går sönder efter något år. Vi ber om ursäkt!
Jag satte upp den här storholken på en gammal telefonstolpe en bit ut i sjön för ett par år sedan. Redan första våren häckade ett knippar där!
Det här är en gammal väderbiten fågelholk. Men än gör den tjänst, och varje år kläcks minst en kull talgoxungar här.
För den händelse strutsar skulle dyka upp i trakten har jag byggt denna strutsholk i ett gammalt äppelträd. Man vet ju aldrig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".