Bygg en bostad åt fladdermusen!

Det finns lika stor anledning att bygga en holk åt fladdermössen som åt småfåglarna! De har samma problem - bristen på lämpliga håligheter att häcka eller övernatta i.

Ritningen här har gjorts av Rune Gerell, biolog och fladdermusforskare på Ekologihuset i Lund. Lägg märke till att bräda nr 3 (kontrollbrädan) har till uppgift att samla upp spillning för att man ska kunna konstatera om holken är bebodd. Denna list bör vara så smal som möjligt, kanske bara någon centimeter, eller helt utgå. Annars kan den göra det svårt för fladdermusen att flyga in i holkens öppning.
Man bör sätta upp mer än en holk på en plats, detta för att ge fladdermössen en reträttplats vid störningar. Getingar kan t ex invadera holken. Valet av plats är svårt att ange. Äldre löv- och tallskog, gärna i anslutning till bebyggelse och/eller vatten, har visat sig vara ett bra tillhåll för fladdermöss. Platsen bör vara tämligen vindskyddad.
Holkarna bör sättas upp på en höjd av 2-4 meter över marken. Det är viktigt att utrymmet framför inflygningshålet är fritt från vegetation. Däremot får det gärna finnas grenar strax ovanför holken, som skyddar mot alltför stark sol. Men under våren föredrar fladdermössen holkar som är solbelysta. Holken bör under alla förhållanden sättas upp i söderläge.
Brädbit nr 5 på ritningen kan göras till ett lock genom att den fästs med ett par läderbitar som får tjänstgöra som gångjärn. Öppna locket försiktigt! Det kan sitta en fladdermus på andra sidan. Kontroll av holkarna bör ske utan att man vidrör fladdermusen, i annat fall riskerar man att de lämnar holken. Har man en gång fått fladdermöss i holken finns det stora möjligheter att de återkommer varje år.
Ytterligare några tips:
om man redan har fladdermöss i sitt hus är det inte så lätt at få dem att flytta till en holk. Det är lättare om man försöker i nya områden - kanske på ett uthus i sin trädgård. Utanför villaområdena är det ofta större brist på lämpliga boplatser, och där kan det gå lättare att få en fladdermus i holken.
Lycka till - och berätta gärna för oss på Naturmorgon hur det går!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".