1 av 3
AnnCharlotte Werdin och Erik Palmkvist från Överlevnadssällskapet gav tips för den utsatte i naturen. Bild: Anneli Megner Arn.
2 av 3
Klitthedlandskapet vid Thy blir ny dansk nationalpark. Foto: Allan Bech.
3 av 3
Ib Nord har länge arbetat för att Thy ska bli nationalpark.
Naturmorgon 23 augusti 2008

Så överlever du i naturen; Danmarks 1:a nationalpark

Lördagen den 23 augusti var Anneli Megner Arn fältreporter. Hon träffade AnnCharlotte Werdin och Erik Palmkvist från Svenska överlevnadssällskapet - experter på konsten att överleva i naturen, d v s utan moderna hjälpmedel som tält, sovsäck och frystorkad mat.

Fredagen den 22 augusti invigde vårt grannland Danmark sin första nationalpark, klitthedlandskapet Thy på Jyllands nordvästkust. Hur kommer det sig att danskarna först nu instiftar en nationalpark, nästan 100 år efter Sverige? Svaret fick man i programmet, där vi också besökte en annan av Danmarks blivande nationalparker, Måls Bjerg.

Läs mer här:
http://www.danmarksnationalparker.dk

Programledare var Lasse Willén och fältreporter Anneli Megner Arn.

Tre boktips om friluftssäkerhet:

Friluftsboken 
Lars Fält
En handbok i friluftsliv och överlevnad med kunskap om hur man tar sig fram i olika terränger, vad man ska ha på sig, hur man ordnar med sömn och hygien, vad man kan äta och hur man lagar mat i naturen, hur man gör upp eld, läser kartor, sätter upp tält och andra skydd, orienterar sig med hjälp av tecken i naturen, hur man väljer utrustning, mm.

Överleva på naturens villkor 
Harry Sepp och Stefan Källman
Den kompletta handboken för överlevnadsteknik året om! Här får du veta vad som behövs för att klara en nödsituation och du får svar på frågor som:
* Vad ska jag tänka på om det händer något oförutsett?
* Hur underlättar jag för dem som letar efter mig?
* Vilka växter kan jag äta och vilket näringsvärde har de eller går de att använda till något annat?
* Hur finner jag skydd?
* Hur sköter jag mina egna skador, finns det bra medicinalväxter?
* Hur fångar jag mindre djur? Under vintern kan ett tillbud bli särskilt allvarligt och då krävs särskilda kunskaper:
* om hur kylan påverkar kroppen och arbetsförmågan,
* hur du sover i liggrop, bygger nödbivack och gör upp eld,
* vilka växter du kan finna och
* hur du jagar och fiskar vintertid.

Vilda växter som mat och medicin 
Stefan Källman
Hur vi använt vilda växter som mat och medicin är en del av vår kulturhistoria. I Norden finns ett stort antal växter som kan användas och i många fall kan en och samma art utnyttjas för flera ändamål, för växtfärgning, redskap och slöjd. Lär känna våra vilda växter, deras användning och näringsinnehåll. Läs om deras betydelse för urbefolkningarna på norra halvklotet och hur man använde dem under förhistorisk tid. Författaren har gjort ett urval av de mest använda växterna på norra delen av halvklotet, alltså den barrskogsbeklädda tajgan och det subarktiska och arktiska området. Han redovisar näringsinnehåll och andra ämnen, om dessa är tillgängliga och tillförlitligt undersökta, och berättar om intressanta företeelser och övriga användningsområden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista