Klapperögontröst - endem vid Bottenviken. Bild: Thomas Öberg.
Naturmorgon 30 augusti 2008

Unika blockstrandsväxter och ringmärkta duvhökar

Lördagen den 30 augusti var Thomas Öberg fältreporter. Han vandrade på en typisk blockstrand vid Bottenviken. Det är kanske inte den mest attraktiva stranden för landstigning och bad, men den har mycket att erbjuda naturintresserade. Här kan man hitta ett antal endemiska växter för Bottenviken – sådana som bara i hela världen finns just här! Gultåtel, klapperögontröst och strandögontröst är några exempel. Och så hittade vi förstås Norrbottens landskapsblomma, åkerbäret. Här längs stränderna trivs den, där konkurrensen från andra växter inte är så stor. Ett mer aromatiskt bär finns i inte i Sverige. Det behöver man nog inte vara norrbottning för att tycka. Bären är fulla av söt arom och i år har plantorna gett ovanligt bra skördar. Men det är ingen lättplockad och lättrensad läckerhet. Det fick vi höra mer om i programmet.
  Thomas’ gäster vid stranden var botanikern Ulf Zetraeus och den erfarna åkerbärsplockaren Sigrid Berglund.

Dessutom sände vi ett spännande reportage om när en grupp ornitologer ringmärkte duvhöksungar nästan mitt inne i Stockholm. Miljöförvaltningen ser nämligen gärna att duvhökarna blir fler. De kan hjälpa till att bekämpa de stora bestånden av duvor och kråkor.

Programledare var Lasse Willén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista