1 av 3
Frille tar en abborre ur handen på Räv-Uffe. Bild: Lasse Willén.
2 av 3
Vattenhyacinter vid Victoriasjön i Tanzania. Bild: Lasse Willén.
3 av 3
Ada Ngoya.
Naturmorgon 11 oktober 2008

Möt Räv-Uffes tama fiskgjuse och östgötska skogseremiter

Lördagen den 11 oktober besökte fältreporter Lena Näslund en plats för eftertanke - ett skogseremitage i de östgötska utmarkerna. Där träffade vi jägmästaren som fått lönsamhet utan att fälla skogen och designern som inspireras av granbarkborren!

Dessutom  träffade vi den oblyga fiskgjusen Frille och hans beskyddare Räv-Uffe (som egentligen heter Ulf Johansson). Tipset om Frille kom från artisten Totte Wallin, som själv filmat honom:
http://www.youtube.com/watch?v=c9SUP7Zihe0

Vi besökte också Victoriasjön i Östafrika, där man försöker bekämpa den invasiva vattenhyacinten med hjälp av en liten insekt. Det var Ada Ngoya från organisationen Laneso som berättade.

Skogspatolog Pia Barkman  berättade om askskottsjukan som nu spridit sig till hela det svenska askbeståndet.  Mer information om askskottsjuka:
http://www-skogsskada.slu.se/

Allan Carlsson, tropikexpert på WWF kunde berätta om att den indonesiska ön Sumatra nu ska rädda sin regnskog. Sumatra är den enda kvarvarande plats på jorden där noshörningar, tigrar, elefanter och orangutanger fortfarande lever sida vid sida.

Programledare var Jenny Berntson Djurvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista