1 av 22
2 av 22
3 av 22
4 av 22
5 av 22
6 av 22
7 av 22
8 av 22
9 av 22
10 av 22
11 av 22
12 av 22
13 av 22
14 av 22
15 av 22
16 av 22
17 av 22
18 av 22
19 av 22
20 av 22
21 av 22
22 av 22

Lyssnarnas bilder till Naturpanelen 18 oktober 2008

Här har vi samlat några bilder som lyssnare skickat in i anslutning till frågor till Naturpanelen.

1. I somras vid torpet i Småland kom denna skalbagge krypandes i gräset. Det såg ut som en rörlig massa med svarta ben som försökte gömma sig i gräset. Vi plockade upp den och konstaterade att skalbaggen var alldeles översållad av små, mycket små kryp. Vi kunde inte avgöra om skalbaggen var i nöd, attackerad av hungriga kryp eller om den bar runt på sina avkommor. Vad hade denna skalbagge råkat ut för? Vi lyckades inte artbestämma skalbaggen men den var svart med ganska långa antenner.
Tiina Björkbacka och Håkan Lundblad
Essingetorget 39, Stockholm

2. Bifogar en bild på en larv som jag fotade den 23 augusti vid stugan vid sjön Malmjärn i Gästrikland men trots allt studerande i böcker har varken jag eller mina föräldrar riktigt fått klart för oss vilken fjäril det ska bli. Kanske det finns någon som kan hjälpa oss med detta.
Elisabeth Wallberg i Falun

3. En snigel surfar på den blå vågen.
Man kan fundera på varför aktierna faller eller varför snigeln rör sig i vänstervarv.
  Man kan fundera på varför spänningen bryts när pärlorna får kontakt med snigeln.
  Man kan fundera på varför en snigel surfar runt på ett biltak istället för att äta klöver.
  Man kan fundera på varför människor funderar...
Bruno Nordenborg

4. Vad är det här för svamp? Dessutom kan jag berätta att jag hittat blommande lingon i ganska stora mängder, är inte det ganska konstigt? En följd av det ’nya’ klimatet? Kul att se mogna röda lingon växa tillsammans med blommande.
mvh /Zeppo

5. Under dessa underbara höstdagar kan jag bara förundra mej över hur vackert det är ute!! Förra veckan var jag och vandrade runt på olika kulturstigar i Ångermanland och fann ett träd med denna underbar skulptur på. Nu undrar jag:
1/ Vilka olika arter finns representerade på ”konstverket”?
2/ Hur lång tid kan uppbyggnaden av ett sådant ”konstverk” ta?
3/ Hur uppstår det egentligen,från begynnelsen? Hur börjar det hela?
Varmaste, glödande hösthälsningar
Gunnel Johansson
Mohed, Hälsingland

  6. Är det vanligt att halva flugsvampen är prickig? Och vad är det för konstiga knutor som sitter på undersidan av eklöven (bilden nedan)?
Mats Persson, Hörby

----------------------------

7. Två olika lönnar? Det här fotot tog jag tisdag den 23 september, när solen äntligen lyste också över Östernärke. De båda lönnar som likt vaktposter står vid min huvudentré till torpet har som synes varsin färg. Och så är det varje höst. Den till vänster är vackert gul, den till höger lilka vackert grön. Min fråga är förstås: hur kan detta komma sig? Finns två olika sorters lönnar? De står ju i samma jord. 
Gunnar Barke, Yxtorp, Odensbacken

8.Tacksam om ni talar om för mig vad detta är för en svamp.
Marianne Larsson

9. Vi har en fastighet i Hälsingland. Nu har något hänt med tallarna här. De gulnar och verkar ankomna. Vad kan detta vara för något? Sommaren 2007 var väldigt torr med låg grundvattennivå. Denna sommar har varit lagom regnig.
Ann Sofi Rundblom

10. Här är en bild på en liten insekt som har krupit ur vårt ägg som vi hittade. Idag var vi ute och hämtade våra potatisfällor och hittade då även någon sorts mask som vi skulle vilja veta vad det är.
Med vänlig hälsning från oss i f-klass A i Lenhovda

--------------------------

11. Vi bor på Värmdö, Stockholm. I somras såg vi två snokar på en klipphylla nedanför vår balkong. De låg som bilden visar, hoprullade på varandra, en var liten den andra stor med en stor bula (troligen mat). De låg så länge men när det kom en liten regnskur, kröp de in under en ormbunke. Vi såg hur en hängde i ut från muren lite senare. Dagen därpå låg de raklånga på varandra, den lilla på den stora. Parade de sig eller var det en unge och en vuxen? Jag letade på nätet och blev förvånad då det stod att de föder barn på hösten?! Jag var säker på att huggormen fick barn på våren. Är det olika med snok och huggorm? Hasselsnoken äter huggorm, stod det? Finns det huggorm där det finns snok? Har de olika krav på revir? Ja, det blev så många frågor.
Agneta B-Tillberg, Värmdö

12. Jag hittade denna larv på vår trädgårdsgång i dag och det vore intressant att få veta vad det är för larv.
Margareta från Sörmland

13. Jag undrar vad detta är för sorts padda. Lite märklig i färgen. Fynd i Stockholms skärgård 2 sept. på en ö som heter Krokholmen söder om Arholma.
Hälsningar
Magnus Uggla (ej sångaren!!)

14. Undrar ifall ni kan hjälpa mig med att artbestämma denna fisk, fick den på nät under juli månad utanför Rödlöga i Stockholms skärgård.
Göran Edlund, Stockholm

15. När vi var och fjällvandrade i somras, stötte vi på ett flertal av dessa mystiska skapelser på olika ställen längst vandringen. De flesta var mellan 15 och 20 centimeter långa och nästan lika höga och de satt ”fastklistrade” i dvärgbjörksriset. Vad är detta för något, undrar
Jenny och Håkan i Stockholm?

16. Hittade en för oss okänd växt den 4/10. Plats Åsarp Skaraborg. Två enstaka exemplar c:a 500 m emellan längs en stenmur. Inga trädgårdar i närheten.
Jan Lindholm
Falbygdens Naturskyddsförening.

17. Bajs med mask. Vet ni vad det är för djur som har besökt min tomt i natt? Jag har aldrig tidigare sett sådana bajskorvar. Färgen och konsistensen var som klappgröt. De var ungefär 1.5 cm tjocka. I ena av dem låg en 10 cm lång och 2mm tjock död vit mask. Hoppas ni vet och kan tala om för mig vad det var för djur.
Marjatta Näretie

18. Vad är detta för larv? Den var C.a 3,5 cm lång och hade intensivt blåa fläckar på ryggen. Har tittat i varenda fjärilsbok och även sökt på nätet men inte funnit den, tacksam för svar
Gunilla Collsén-Särnholm

19. Jag har en fundering om sniglar, ja inte de förhatliga spanska (eller ska den heta franska numera?) skogssnigeln som vi tack och lov inte har sett till ännu på vårt torp Källarhult i Hallingeberg, Västervik. Nej min undran gäller vinbergssnäckor (bilden ovan) och den svarta skogssnigeln (bilden nedan) som båda två finns på torpet.
  Jag har lagt märke till att vinbergssnäckorna ofta samlas i rätt stora grupper på vissa platser där de gräver ner sig i gropar. Man skulle kunna tro att det är för att lägga ägg och visst händer det att det blir ägg i groparna men för det mesta inte. Varför gräver de annars gropar och så många på samma ställe? 
   Min nästa fråga gäller den svarta skogssnigeln som jag fick syn på i somras på en tallstam, ca en halv meter över marken. Tydligen är det parning som pågår men jag kan inte se några ägg i sekretet som avsöndras. Något sådant har jag inte sett tidigare. Vad händer? Detta fotade jag en kväll och nästa morgon syntes inte ett spår efter sniglarna.
Inger Munkhammar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista