1 av 3
En märkt älg vars vandringar nu utforskas. Foto: Eric Andersson/SLU.
2 av 3
Jan-Erik Nathansson, Jörgen Rask och Nichlas Dahlén. Foto: Joacim Lindwall.
3 av 3
Nejonögat har sugit sig fast vid och knaprar på reporterns hand...
Naturmorgon 25 oktober 2008

Vi tittar på vandrande djur: flodnejonögon och älgar

Lördagen den 25 oktober sände Naturmorgons fältreporter Joacim Lindwall från Älvkarleby, där  Fiskeriverket studerar vandrande fisk som ål, lax och öring. Men man har också ett forskningsprojekt kring den rödlistade och märkliga fisken flodnejonöga, som fångas in varefter man släpper den vidare på andra sidan vandringshindren. Jan-Erik Nathansson, Jörgen Rask och Nichlas Dahlén berättade.

Vandrande älgar rapporterade Lena Näslund om i ett reportage. Forskning visar att älgarnas vandringsleder är urgamla. Det handlar bl a om att dräktiga älgkor i god tid före nedkomsten vill hinna fram till goda betesmarker. Men ibland är de för sent ute - då kan det bli ”taxifödslar”!

Vi presenterade - ett nytt naturreservat i Blekinge - ett av de viktigaste i Europa, anser en del.

Veckans kåsör var Jenny Berntson Djurvall - hon undrade om du är hemmablind? (Du hittar hennes betraktelse under rubriken Lyssna: Kåserier här till vänster).

Programledare var Lasse Willén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista