1 av 5
Göran Nilson, Charlotte Jonsson och Leif Lithander - berättade om ägg på Naturhistoriska museet i Göteborg.
2 av 5
Äggkapsel av rocka. Foto: Lisa Henkow.
3 av 5
4 av 5
5 av 5
Naturmorgon 1 november 2008

Från utdöda jättar till pyttesmå i vår äggspecial

Lördagen den 1 november sände Naturmorgon direkt från Naturhistoriska Museet i Göteborg, och temat var ägg! Ägg i alla dess former. Vi tittade bland annat på de stora samlingarna av fågelägg i museet. Den numera utdöda jättestrutsen från Madagaskar lade antagligen världens största ägg någonsin. Pyttesmå parasitsteklar - insekter i sig nästan osynliga för ögat - kanske lägger världens minsta ägg.

Men ägg är betydligt mer än  frukostägget – det är ju inte bara fåglar som lägger ägg. Det gör ju även vi människor – kan man säga. Och alla andra däggdjur – ja alla djur använder sej av ägget för sin fortplantning. Fiskar, reptiler, groddjur och insekter, o s v.

Ägg kan se väldigt olika ut - och äggläggaren kan använda sig av väldigt många olika strategier…

Våra gäster - professor Göran Nilsson, herpetolog, Leif Lithander, ornitolog, och Charlotte Johnsson, entomolog - berättade det mesta som är värt att veta om ägg.

Programledare var Jenny Berntson Djurvall och Lasse Willén.

Vi har fått lyssnarfrågor om ägg:

I dag på min skogsvandring hittade jag vad som såg ut som förstadiet till en stinksvamp. När jag tog kniven och petade upp ”svampen” visade det sig vara ett ägg, 6 till 7 cm långt. Det var nedtryckt i mossan vid sidan av en granstam. Ägget låg i en tidigare gallrad, gles men mörk granskog utan någon bebyggelse i närheten. Ägget är svagt grönmelerat.
1. Vilken fågel kan tänkas lägga ägg nu och direkt på marken?
2. Kan det var någon ”äggatjuv” som varit i hönsgården och sedan gömt sitt byte?
3. Kan ett ägg ligga kvar i månader utan att förstöras?
Hälsningar,
Lars Erik Svensson, Veddige

 Jag undrar vad detta är, och vad det blir, som finns på min tvättlina  på många ställen nästan hela sommaren. Först är äggen (?) vita, sedan mörknar de och försvinner efter några dagar. Är det spindlar?
Margareta Ahlstedt,  Vintrosa

När jag staplade om ved idag, höll jag plötsligt i ett vedträ som det satt en liten söt ödla på.  Det var bara +8 grader ute och den såg så stel och frusen ut – rörde sig nästan inte alls. Jag gick in och hämtade kameran och förevigade den lilla varelsen. Sedan upptäckte jag att det fanns en liten äggsamling – som små skimrande pärlor - alldeles intill ödlan. Snälla, ni som vet mer om sån’t – lägger de ägg på hösten, t.ex. på ved, för att äggen ska kläckas på våren? Eller när? Eller hörde äggen inte till ödlan?
Undrar ständigt nyfikna   
Aina Thörnqvist utanför Borås

Vi har under hösten vid två tillfällen hittat äggskal som varit ganska stora. Därför tror vi förstås att det är någon större fågel som släppt ner det på ett lämpligt ställe. 500 meter från vår fritidsbostad utanför Åtvidaberg finns en liten badgöl med humusrikt vatten. Där sitter ibland en häger i en tall vid stranden. Båda skalen hittades ett femtiotal meter från stranden, men på olika ställen. Andra större fåglar vi sett är ormvråk, kärrhök, korp, trana, svan, fasan, ugglor och vi vet att det också finns tjäder här även om själva inte sett dem.
Maina och Nisse Sandström

Svaren kommer i programmet på lördag!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista