1 av 2
Panderichthys - en tidig fisk.
2 av 2
Naturmorgon 8 november 2008

Så förvandlades vi från träskkrokodiler till människor

Vi ställde tillbaka klockan rejält – mer än 300 miljoner år! Fältreportern Lena Näslund besökte evolutionsforskarna Per Ahlberg, professor; och Catherine Boisvert, doktorand på Evolutionsbiologiskt centrum vid Uppsala universitet. Och vi fick följa de första djuren som kröp upp på land: Hur fiskarnas fenor förvandlades till ben – hur ett ben framför gälarna blev öron – och hur de fyrbenta träskkrokodilerna så småningom blev grodor, fladdermöss, elefanter och människor.

Varje sommar sen 1991 har ett gäng naturentusiaster samlats på olika platser i norra Sverige - från Dalarna till norra Lappland - för att inventera gammelskogar. Syftet är att försöka identifiera och rädda skyddsvärda områden innan de avverkas. Arrangemanget kallas Forskningsresan och i år besökte man områden kring Storuman och Lycksele. Lasse Willén följde med en dag till en gammelskog i närheten av Kattisavan i Lycksele kommun.

Vi ringde upp lyssnaren Gert-Olof Nickel i Älta och fick höra om tillfället när han fotade en simmande räv.

Rainbow animals heter den utställning som öppnar på Naturhistoriska riksmuséet i Stockholm idag, och som handlar om homo- och bisexualitet hos djur. Vi pratade med professor Bengt Silverin, som forskar om djurs sexuella beteenden.

Programledare var Jenny Berntson Djurvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista